Бизнес

ИТ услугите ще пострадат най-много от епидемията, твърди GlobalData

Владимир Владков

Епидемията от COVID-19 ще има най-голямо въздействие върху технологичната индустрия през 2020 г., твърдят анализаторите от GlobalData. Тази болести и предприетите мерки за ограничаването й ще подложат на невероятен натиск световната икономика, която на практика "ще спре" за три месеца или повече. Ситуацията е и ефективен стрес тест върху способността на компаниите да се справят с екстремни сътресения. COVID-19 ще тества финансовата стабилност на компаниите и много от тях няма да оцелеят в тази начална фаза, а приходите на почти всички останали ще претърпят значителен спад, добавят от GlobalData.

Компанията изцяло преработи своя доклад за тенденциите през 2020 г. в технологиите, медите и телекомуникационния бранш, за да отрази въздействието на COVID-19 върху 17 отделни сектора и водещите в тях компании. В него се представят краткосрочни и дългосрочни влияния на пандемията върху всеки сектор, като посочва това въздействие върху всяка компания. Според този доклад, всички сектори ще бъдат засегнати, но ИТ услугите ще се сблъскат с "най-мрачния" си период в дългосрочен план.

"Индустрията на ИТ услугите ще бъде най-тежко засегната. В краткосрочен план те ще имат трудности при опита да предоставят услуги по съществуващите проекти, тъй като много от клиентите ще са затворени в продължение на поне три месеца. Тази "болка" ще бъде заменена от дългосрочен проблем от мащабното забавяне на ИТ проектите, тъй като компаниите свиват разходи с огледа и на намалените печалби през 2020 г.", коментира Стюарт Рейвънс, главен анализатор в GlobalData.

Снимка congerdesign в pixabay.com
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X