Бизнес

Как да дезинфекцираме компютъра

Computer World

Компютрите и лаптопите се използват непрекъснато в ежедневието ни. Човек пипа по около 2617 пъти днвено своите електронни устройства. Lenovo България излезе с няколко съвета за дезинфекция на дисплея и клавиатурата, чрез които може да се намали възможността от пренасяне на зарази:

1. Изстискайте излишното количество течност от кърпата с дезинфектант преди употреба.

2. Най-безопасно е да използвате дезинфекциращи препарати, предназначени за домашна и офис употреба. Някои медицински дезинфекциращи препарати могат да доведат до обезцветяване, да наранят повърхностите и дори да попречат на правилното функциониране на устройството. Препоръчително е да се следват тези стъпки:
  • Внимателно забършете цялата система, без да допускате изтичането на течност върху компютъра. Не бършете върху букси и портове. Наблегнете на клавиатурата и тъчскрийна!
  • След дезинфекция следвайте процедурата, описана върху опаковката на препарата, за да избегнете нежелани химични реакции (например, почистете остатъчно количество от препарата, след изтичане на препоръчителното време);
  • Винаги оставяйте компютъра да изсъхне напълно преди да го използвате отново.
3. Съставките на медицинските дезинфектанти варират в широки граници. В зависимост от наситеността на химикалите и продължителността на употреба, медицинските препарати могат да доведат до промени във външния вид на устройството и в правилното функциониране на системата. За да намалите този риск се придържайте към следните правила:
  • използвайте препарати на основата на водороден пероксид (перхидрол);
  • използвайте кърпички на алкохолна основа;
  • не използвайте средства, съдържащи белина;
  • избърсвайте излишното количество останал препарат веднага след изтичане на препоръчителното време за действие и задължително подсушавайте със суха кърпа.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X