Бизнес

Google ще отнема лицензи на производители на телевизори за работа с конкуренти

Александър Главчев

Google може да отнема лицензи за използване на неин софтуер на производители на телевизори и приемници за сътрудничество с конкуренти и по конкретно с Amazon, пише изданието Protocol.

Компаниите, искащи да ползват операционната система Android TV в свои умни устройства, по договора с корпорацията, не могат да пускат устройства, използващи т.нар. "форк" версии на Android, т.е. алтернативни платформи, ползващи за основа свободната версия на Android. Такава е Fire OS на Amazon, която е конкурент на Google в много сфери на технологичния бизнес.

В случай на неспазване на договора производителят може да се лиши от достъпа до приложенията на Google и магазина за Play Store. Т.е. ако компания реши, че част от продукцията ѝ ще работи под Fire OS, вместо Android TV, то Google може да ограничи достъпа до приложенията и магазина от каквито и да е нейни устройства, включително други категории такива.

На запитване от страна на The Verge от Google отговарят, че по този начин гарантират правилната работа устройствата с Android TV и сигурността на потребителските данни. В последното има резон, тъй като продуктите се тестват за безопасност и съвместимост преди да постъпят в продажба.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X