Бизнес

Бордът на директорите на HP единодушно отхвърли офертата на Xerox

Иван Гайдаров

В четвъртък, HP изпрати възможно най-силния си сигнал, че няма интерес да се обединява с производителя на принтери Xerox. Бордът на директорите на HP единодушно отхвърли офертата на Xerox в официално писмо.

Ръководителите на HP мотивират решението си с необосновано ниската оценка на офертата, по-слабия бизнес модел на Xerox, лошо окомплектован екип за управление на кандидат-купувача и притеснения относно комбинирана структура на капитала на компанията. От HP заявяват, че акционерите на компанията ще бъдат по-добре обслужвани, ако сегашният борд на директорите успее да изпълни своя собствен агресивен план за преструктуриране.

"Това, което отхвърлената оферта прави, е прехвърлянето на стойност от акционерите на HP към акционерите на Xerox", коментира изпълнителният директор на HP Енрике Лорес пред Yahoo Finance, като отбелязва, че е имал разговори с изпълнителния директор на Xerox Джон Висентин, но не разкрива никакви подробности около въпросните разговори. "Смятаме, че има потенциална стойност в консолидацията, но всяка комбинация от двете компании трябва да се справи с три основни проблема - правилният обмен на стойност, правилната структура на капитала и реалистични предположения за потенциалните синергии", добавя той.

Карл Икан - милиардерът, който притежава около 5% от HP и 11% от Xerox и е идеолог на сливането - продължава да е категоричен, че сделката трябва да се случи. Изказвайки се като акционер на HP, Икан коментира пред Yahoo Finance, че акционерите на HP трябва да имат право сами да решават дали да приемат офертата от Xerox.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X