Бизнес

Konica Minolta демонстрира решения за съвременното работно място

Александър Главчев

Около 20% от клиентите на Konica Minolta вече ползват решение за дигитализация на част от документооборота си. 30% от нетните продажби пък са от портфолиата за управление на документи, ИТ инфраструктура и интелигентно видеонаблюдение. Това съобщи Елена Дречева, изпълнителен директор на "Коника Минолта Бизнес Солюшънс България", по време на конференцията Digital Workplace of the Future, която компанията организира в столицата.

По време на конференцията беше обособена демо зона, където посетителите можеха да видят т.нар. Workplace Hub - решение, което създава защитена и надеждна инфраструктура, спомагаща за по-ефективна работа чрез комбинация на многофункционален принтер, и сървър за съхранение на данни, безжична точка за достъп, функции за киберсигурност и GDPR съвместимост. Сред другите технологии, представени с практически примери в демо зоната, бяха интелигентно управление на информацията, оптимизация на печата и видеонаблюдение с изкуствен интелект.

Konica Minolta демонстрира решения за съвременното работно място

За първи път в България пред гостите на конференцията бяха демонстрирани и системите за видеонаблюдение Mobotix, които разполагат с вграден изкуствен интелект. Те могат да работят заедно с други електронни устройства, да ги управляват, да си взаимодействат с тях и да взимат решения, базирани на невронни мрежи. Нямат нужда от мрежово записващо устройство и разполагат с технология за лицево разпознаване, като цялата обработка се извършва от самите камери. Могат да различават животни, автомобили, изоставен багаж, нетипични струпвания и дори човек, който е изпаднал в беда (например паднал на пода). Сред компаниите, които вече използват иновативната технология, са големи производствени, транспортни, логистични и търговски организации, обясниха от Kinica Minolta.

От компанията споделиха, че не очакват фирмите в България в скоро време да започнат да преминават към изцяло бехартиен документооборот и затова залагат на хибриден модел, част от който включва сканиране и цифровизиране на документи. Konica Minolta предлага продукта SafeQ, разработван от чешката компания Ysoft, който е оборудван със система за оптично разпознаване на текст. Решението може да се интегрира с друг продукт, предлаган от Konica Minolta - документната система M-Files, разработван от едноименната финландска компания.

Konica Minolta демонстрира решения за съвременното работно място

Според проучване на Konica Minolta и консултантската агенция Opinium, поведено в четири държави на два континента, 33% от малките и средните предприятия посочват като предизвикателство пред бизнеса си киберсигурността. Близо 1/5 пък имат затруднения с ИТ инфраструктурата. Това води до загуба на време и средства, влошаване на производителността на служителите и качеството на положения труд. Решенията на Konica Minolta допълват съществуващата ИТ инфраструктура и заемат водеща роля във всички ИТ дейности. Дигитализацията на работното място е ключов процес за предприемачите в световен мащаб, защото 75% от работната сила до 2025 г. ще са хора, израснали с технологиите и приемащи ги за даденост. Данните представи Кимо Ярвенсиву, мениджър "Стратегически партньорства" в М-Files.

По негови думи компаниите са изправени и пред още една трудност, свързана работната сила. Т.нар. "Милениали" и "Поколението Z", в които сумарно попадат хора родени от 1980-те години насам, след няколко години ще бъде преобладащи сред служителите. Те са свикнали да работят онлайн търсачки и интелигентни интернет услуги и идват с подобни очаквания и към системите, използвани на работното място.

Според Ярвенсиву това е една от основните насоки, в които работят от M-Files. Новите версии на решението позволяват детайлно търсене на документи, като резултатите показват и съпътстваща документация за дадения проект например. Това става благодарение на категоризирането на съпътсващата информация - т.нар. Метаданни.

"Konica Minolta е в България вече 15 години, като винаги сме се стремили да предлагаме иновативни технологични решения, които да дават стойност на нашите партньори", каза по време на откриването Елена Дречева. От 2016 г. насам броят на партньорите на Konica Minolta в България се е увеличил с 21%, а екипът - с 46 на сто. Компанията има представителства в 9 български града - София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Велико Търново, Шумен, Плевен, Благоевград.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X