Бизнес

Джеф Безос създава фонд от 10 млрд. долара за борба с климатичните промени

Иван Гайдаров

Джеф Безос, най-богатият човек в света, отделя 10 млрд. долара от личните си авоари за борба с изменението на климата чрез създаването на "Фонд за Земята Безос".

Изпълнителният директор на Amazon обяви старта на инициативата в Instagram, като е бе категоричен, че хората могат да спасят Земята, като използват приобщаващ подход, който комбинира усилията и ресурсите на всички заинтересовани страни.

"Ние можем да спасим Земята. Ще предприемем колективни действия от големи и малки компании, национални държави, глобални организации и лица", заявява Безос в публикацията си и добавя: "Аз дарявам 10 млрд. долара, за да поставя началото на това и ще даря още безвъзмездни средства това лято. Земята е единственото нещо, което всички ние притежаваме заедно - нека заедно да я защитим. "

Безос, чието богатство се изчислява на 130 милиарда долара, не за първи път участва в инициативи срещу климатичните промени. През септември 2019 г. основателят на Amazon обяви, че целта на компанията му е да стане въглеродно неутрална до 2040 г.

В същото време обаче, Amazon често е критикувана заради въглеродния отпечатък на центровете си за данни и веригата си за доставки. Не на последно място, преди няколко седмици се появиха новини, че компанията на Безос и други технологични гиганти подпомагат индустрията за добив на горива чрез разработки на изкуствен интелект, които биха им позволили да повишат неимоверно добива си.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X