Бизнес

Анализатори очакват значителен спад цените на компютърни монитори

Александър Главчев

Цените на мониторите за настолни компютри ще спаднат значително през 2020 г., смятат експерти от WitsView, поделение на анализаторската компания TrendForce. Като причина за това се посочва увеличеното производство на такива продукти от страна на големи, най-вече, китайски производители.

В резултат производството ще доведе до превишаване на търсенето с 20%, което означава спад в цените – тенденция, която може да продължи няколко години. Производителите на панели за монитори съвсем съзнателно увеличават обемите. Компаниите очакват, че това не би трябвало да доведе до понижаване на приходите през 2020 г.

Увереността им идва от стабилното търсене в сегмента. То е особено очевидно в геймърския сегмент, с честота на опресняване над 100 херца. Доставките на такива модели са се увеличили с 57% през 2019 г., достигайки 8,5 млн. бр.

Според Анита Вон, анализатор в TrendForce, през 2019 г. се е увеличил броят на производителите на панели за гаймърски монотори. Към най-големите в сегмента, като AUO, BOE, Innolux, LG Display и Samsung Display, са се присъединили китайски доставчици CSOT и CEC Panda. За 2020 г. се очаква да бъдат доставени 30% повече геймърски монитори, като техният брой ще превиши 11 млн. бр.

Занапред е налице риск от пренасищане на пазара, нещо което се случи в сегмента на телевизорите през 2019 г. През юли се заговори вероятност от падане на пазарните цени под производствените стойности на продукти. Това стана факт през октомври.

Компаниите реагираха със свиване на производствата, като в в завода Fab P7 на Samsung, например, то достигна 25% от максималния капацитет. AU Optronics пък намали производството в завода Fab 8A наполовина.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X