Бизнес

Световният пазар на компютри бележи ръст за пръв път от години

Александър Главчев

Аналитичната компания IDC публикува резултати от глобално изследване на пазара на персонални компютри за последното тримесечие, както и за цялата минала година. Основният резултат е, че за пръв път от осем години насам е налице ръст.

Статистиката обхваща настолни и преносими компютри (т.е. без таблети и сървъри), като за последната четвърт на 2019 г. в световен мащаб доставките възлизат на 71,78 млн. устройства. В сравнение с аналогичния период на миналата година ръстът възлиза на 4,8%. За цялата минала година пък увеличението е е 2,7%.

От Gartner пък публикуваха своя данни – 70,6 млн. продадени компютри и 2,3% ръст за тримесечието и 0,6% за цялата година. Разликите в цифрите са най-вече заради различните продукти, взети предвид от анализаторите. И двете компании броят настолните компютри, класическите лаптопи, както и тези с отделящи се екрани, но Gartner не включва в своята статистика Chromebook устройствата.

Според компаниите причина за увеличеното търсене на такава техника е краят на срока на поддръжка на Windows 7, което е довело до необходимост от закупуване на нови устройства за преминаване към Windows 10. От това може да се заключи, че сега наблюдаваният ръст вероятно няма да продължи много дълго.

Все пак, на хоризонта се задават нови технологии като 5G и тенденции като сгъваемите екрани, които дават известни надежди. Техният ефект обаче вероятно няма да се усети скоро върху пазара на компютри. Също така занапред предстои прекратяване на поддръжката и на Windows 8, но дялът на тази ОС е много по-малък от този на Windows 7.

Сред основните проблеми на пазара, според Gartner, е недостигът на процесори от лидера при тези компоненти – Intel. Според IDC обаче ситуацията е смекчена от възприемането на чипове от AMD, чийто нови продукти се конкурират значително по-добре спрямо преди няколко години. Лидери по брой доставени компютри според втората аналитична компания Lenovo, HP, Dell, Apple и Acer.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X