Бизнес

Visa с амбиция да се превърне в мост между финтех компаниите и банковия сектор

CIO Media

Visa Inc. се превърна в една от основните финансови институции в света, свързвайки банки и търговци. Сега компанията ще се опита да направи същото между банковия сектор и финансовите стартъпи. За целта Visa е готова да плати 5,3 милиарда долара за придобиването на Plaid, финтех компания, която свързва популярни приложения като Venmo с данните на клиентите в установената банкова система. Ако сделката стане факт, тя ще ограничи бързия възход на Plaid и ще прехвърли тази инерция върху развитието на Visa, чиито акции утроиха цената си в рамките на последните три години. През 2018 г. Plaid беше оценена на 2,65 милиарда долара.

Инструментите за програмисти на Plaid помагат за захранването на редица популярни финансови приложения като Venmo, Coinbase Inc. и Acorns Grow Inc. чрез канализиране на банковите данни, от които се нуждаят те. Основана през 2012 г., компанията вече има повече от 200 милиона акаунта в своята платформа, според презентация за инвеститорите. Този факт показва огромния интерес на потребителите да споделят своите данни с услуги, които им позволяват да правят трансфери на средства между различни акаунти или под формата на криптовалути.

Около ¼ от потребителите на американската банкова система са използвали Plaid, за да се свържат с приблизително 11 000 финансови институции. Понякога това дори поставя Plaid в центъра на напрежението между финтех сектора и традиционните банки, които изразяват опасения относно сигурността и понякога блокират достъпа на външни организации до информационните си масиви.

Достъп до данни

"Не виждаме как сделката ще доведе до промяна на модела на Plaid. Ние просто им помагаме да ускорят растежа си", коментира главният изпълнителен директор на Visa, Ал Кели.

Но начинът на споделяне на данните вероятно ще се промени, добавя от своя страна президентът на Visa, Райън Макинерни. Visa ще работи с банкови партньори, включително JPMorgan Chase & Co., за да гарантира, че финтех компаниите събират данните на потребителите "по подходящ начин", каза той, добавяйки, че компанията има установени взаимоотношения с повечето финансови институции и възнамерява да ги развие, като ги въведе и в практиките за събиране на данни на Plaid. В резултат на това платформата на финтех компанията ще получи по-надеждна свързаност.

От Visa коментират още, че придобиването трябва да приключи в следващите от три до шест месеца.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X