Бизнес

2019 г. е най-силната за Apple в последното десетилетие

Иван Гайдаров

В четвъртък, акциите на Apple Inc. отбелязаха нови рекордни стойности, след като производителят на iPhone публикува прогнозите си, че 2019 г. ще е най-добрата за него в последното десетилетие.

В първия ден за борсови операции в САЩ след коледната пауза цените на акциите на технологичния гигант нараснаха с 1,6%, допринасяйки за цялостния положителния тон заедно с факта, че продукти на Apple - по-специално AirPods и iPhone - са широко цитирани като "задължителни" артикули в списъците с желания на потребителите, според проучване на Evercore. Това превръща декември в десетия пореден положителен месец за компанията.

В крайна сметка, от Apple публикуваха прогнози, според които в рамките на тази година най-голямата публично търгувана компания в САЩ е генерирала 80% ръст и е добавила около 530 милиарда долара към пазарната си стойност. Този ръст фактически е по-висок от пазарната капитализация на всички компании, освен петте в индекса S&P 500, и два пъти по-висока от пазарната стойност на Intel Corp. например. За последно преди близо 10 години Apple приключи 2009 г. с годишен ръст от почти 150%, след като компанията започна да се възстановява от финансовата криза.

Иначе, в началото на 2019 г. от технологичния гигант намалиха прогнозите за нивата на приходите си за първи път от почти две десетилетия. Новината предизвика огромна разпродажба на акции, но цените на ценните книжа бързо се възстановиха и в рамките на цялата година стойността им се увеличаваше. "Базираната в Купертино, Калифорния компания започна годината с отрицателни прогнози, което беше изненадващо и се отрази върху цените на акциите ѝ. Това беше предизвикано от забавянето на продажбите на iPhone, липсата на ясна 5G стратегия и търговското напрежение между САЩ и Китай", коментира Криш Санкар, анализатор на Cowen, и добавя: "Това настроение обаче се превърна в положително през втората половина на годината."

Според Санкар обратът се дължи на растежа в бизнеса с услуги на Apple. В рамките на годината компанията представи стрийминг платформата си и започна да предлага видеоигри на абонаментен принцип. Едновременно с това, Уолстрийт очаква през 2020 г. да се появи и първият 5G iPhone.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X