Бизнес

Сделката Google-Fitbit притесни американските антитръстови регулатори

Иван Гайдаров

Офертата на Google за придобиване на производителя на фитнес тракери Fitbit на стойност 2,1 милиарда долара е привлякла вниманието на антитръстовия отдел на Министерството на правосъдието на САЩ, съобщава Reuters.

Обикновено сделки от подобен мащаб подлежат на одобрение от министерството или от Федералната комисия по търговия, която също има федерална антимонополна юрисдикция. В случая двете ведомства са влезли в конфликт кое ще води разследването, тъй като антитръстовият отдел на Министерството на правосъдието вече е започнал разследване дали практиките на Google не противоречат на антимонополното законодателство. Подобни мерки спрямо компанията са предприети и от над 50 щатски прокурори като част от по-широко федерално разследване на цялата технологична индустрия. Позицията на властите по отношение на сделката с Fitbit се очаква да бъде знак накъде върви цялостното федерално разследване. Генералният прокурор на САЩ Бил Бар неотдавна заяви, че се надява то да приключи в рамките на следващата година.

Сделката с Fitbit може да даде на Google нужния тласък на пазара на носима електроника, който в момента е доминиран от конкуренти като Apple и Samsung. Google обаче е основен играч в бизнеса с големи данни и интернет реклама, което притеснява правозащитните организации, тъй като придобиването ще даде достъп на компанията до огромно количество здравни данни. Обещанията на интернет гиганта, че никога няма да търгува с тези данни, не промениха настроенията. Още повече, че ръководителят на антитръстовия отдел на Министерството на правосъдието на САЩ Макан Делрахим коментира през ноември, че придобиването на Fitbit от страна на Google може да формира огромна пазарна сила, която да подтисне конкуренцията.

Тези опасения се подклаждат допълнително и от новината, че Google стартира съвместен проект с Ascension - Project Nightingale – който също е в сферата на здравеопазването. Това начинание даде достъп на компанията до значителна база данни неанонимизирана информация за десетки милиони пациенти – дата на раждане, здравословно състояние, застраховка, и т.н. Проектът предизвика федерално разследване по подозрение, че нарушава Закона за преносимостта и отчетността на здравното осигуряване (HIPAA). Google е изправена и пред друг съдебен иск заради проект за обмен на данни с Медицинския център на Чикагския университет между 2009 г. до 2016 г.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X