Бизнес

Приложения на Apple показват Крим като руска територия

Иван Гайдаров

Приложенията на Apple - Maps и Weather – вече показват Крим като руска територия, когато се достъпват от вътрешността на страната. Според BBC компанията е била подложена на натиск от Държавната дума да направи тази промяна и първоначално е предложила Крим да бъде показан като "неопределена територия". В крайна сметка обаче Apple е приела исканията на руските власти, обяснява Василий Пискарьов, председател на Комитета за сигурност и антикорупция в Думата. За разлика от приложенията на Apple, Google Maps показва, че Крим не принадлежи нито на Украйна, нито на Русия.

Русия насилствено анексира Кримския полуостров от Украйна през 2014 г. Страната беше изправена пред незабавен и тежък натиск от международната общност, тъй като това действие противоречи на множество дългогодишни споразумения между двете държави. Г-8 замрази членството на Русия и ѝ наложи санкции. Оттогава Кремъл старателно представя Крим като своя територия.

Миналия месец Apple отново попадна под светлините на прожекторите, скривайки емотикон със знамето на Тайван от потребителите в Хонконг и Макао. Тогава компанията беше обвинена, че се е съобразила с натиска на Китай да премахне всякакви символи на суверенитет, свързани с териториите, към които Пекин има аспирации. Компанията също така премахна приложение на протестиращите в Хонконг от App Store. Преди това пък спря достъпа до услугите си за стрийминг на музика на местни изпълнители в отговор на продължаващите антикитайски протести. Не на последно място, компанията премахна VPN приложенията от своята китайска версия на App Store, което затруднява местните потребители на устройствата ѝ да заобиколят рестрикциите на властите в мрежата.

Всички тези ходове хвърлят сянка на съмнение върху практиките на Apple. Компанията държи изключително много на китайския пазар – както на потребителската му част, така и на веригата за доставки – така че икономическият стимул там е ясен. Но защо се поддава на натиска на руските власти, все още остава енигма.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X