Бизнес

SoftBank и приложението Line създават съвместна компания за $30 милиарда

Владимир Владков

Поделението на SoftBank Z Holdings (доскоро работещо под името Yahoo Япония) се слива с мобилното приложение за съобщения Line (притежавано от Naver), като сделката ще създаде компания за $30 милиарда, способна да се конкурира с големите технологични гиганти от Китай и САЩ.

В изявление на SoftBank пише, че "в момента има много голяма разлика между местните компании и чуждестранните, включително тези в Китай".

Договорът ще бъде подписан официално през декември, а сливането ще приключи през октомври 2020 г. Преговорите за сливането са протекли много бързо, след като миналата седмица изтече информация за тези планове. SoftBank и Naver ще държат по 50 на сто в Z Holdings, което ще контролира Line и Yahoo Япония.

Сделката оценява капитализацията на Line на $11,5 милиарда. Line има над 82 милиона потребители в Япония, според данните на Statistia от септември т.г. Приложението предлага многобройни услуги извън основния бизнес с моментални съобщения, включително мобилни разплащания, повикване на такси и поточни музикални услуги.

Yahoo пък има над 50 милиона активни потребители, като остава популярна търсачка в Япония, докато в останалите развити страни нейното влияние намалява.

Line и Yahoo Япония ще могат да споделят инженерни ресурси, да имат достъп до много по-големи масиви от данни и да да инвестират в области като изкуствен интелект, заявиха на съвместна пресконференция в Токио шефовете на двете сливащи се компании.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X