Бизнес

Бил Гейтс отново е най-богатият човек в света

Иван Гайдаров

Бил Гейтс спря да работи на пълен работен ден в Microsoft през 2008 г. и се оттегли като председател на борда на директорите през 2014 г. В течение на почти две десетилетия Гейтс малко по малко измести фокуса си от технологиите към филантропията. Но въпреки отдалечаването си от ежедневната работа в Microsoft и отдадеността си на благотворителни каузи, Бил Гейтс отново е най-богатият човек в света.

Към 16 ноември Гейтс има нетна стойност на авоарите си от 110 милиарда долара, според Bloomberg. По този начин той изпреварва шефът на Amazon - Джеф Безос – с неговите 109 милиарда долара. От 2008 г. насам, в определени периоди Гейтс отстъпва или на Безос, или на инвеститора Уорън Бъфет, или на мексиканския магнат Карлос Слим.

Въпреки че продаде акции на Microsoft за около 35 милиарда долара за финансиране на Фондация "Бил и Мелинда Гейтс", иконата на технологичния сектор все още притежава огромна част от гиганта. Това му носи и първото място, след като компанията спечели договор с Пентагона в размер на 10 милиарда долара, което доведе до скок в цените на акциите ѝ.

Към 22 юни например цената на ценните книжа на Microsoft е била в рамките на 136 долара, докато към днешна дата тя достига малко под 150.

В същото време нетната стойност на богатството на Безос отбеляза сериозен спад. Милиардерът пострада веднъж заради слабото представяне на Amazon през третото тримесечие на фискалната година (35 милиарда), както и в резултат на развода с бившата си съпруга Макензи Безос.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X