Бизнес

Google придобива Fitbit?

Иван Гайдаров

Google се кани да придобие Fitbit в сделка на стойност 2,1 милиарда долара, обявиха в петък от двете компании. Fitbit ще стане част от хардуерния екип на интернет гиганта, като основната цел е създаването на ново поколение носима електроника. Съдейки по изявленията на изпълнителния директор на Fitbit Джеймс Парк и на шефа на хардуерния екип на Google Рик Остерло, в бъдеще устройствата на Fitbit ще работят с Wear OS.

"С ресурсите и глобалната платформа на Google, Fitbit ще може да ускори иновациите в категорията на носимата електроника, да разшири мащаба си и да направи здравето още по-достъпно", обяснява Парк. Остерло от своя страна добавя, че сделката е "възможност за допълнителна инвестиция в Wear OS, както и за създаване на носима електроника с марка Google". Самър Самат от екипа на Wear OS пък е категоричен, че симбиозата между хардуера на Fitbit и софтуера на Google ще доведе до създаването на редица иновативни продукти.

В последно време Fitbit е обект на слухове за продажба, а компанията-майка на Google – Alphabet – явно е представила най-добрата оферта. Очаква се сделката да приключи догодина, тъй като тя трябва да бъде одобрена от регулаторите и акционерите на Fitbit. Максималната пазарна стойност на компанията за носима електроника е около 1,6 милиарда долара, което означава, че Google плаща значително повече, за да засили хардуерната си стратегия.

Fitbit обяви, че устройствата на компанията ще продължат да бъдат платформено-неутрални и ще работят както с iOS, така и с Android устройства в бъдеще. От Google пък са категорични, че здравните данни на Fitbit няма да се използват за насочване на реклами.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X