Бизнес

Google със завишени очаквания към хардуерния сегмент през Q4

Иван Гайдаров

Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Google, приветства представянето на компанията в хардуерния сегмент през третото фискално тримесечие на годината, отбелязвайки, че то е кулминацията на усилията на няколко отдела. За момента обаче това не се отразява на приходите компанията-майка Alphabet.

В разговор с анализатори, главният изпълнителен директор подчерта важността на фокуса върху хардуера, съчетан със софтуерни разработки и изкуствен интелект. "Третото поколение наши устройства е най-доброто досега", коментира той, позовавайки се на гамата смартфони Pixel 3, Google Home Hub и таблетите от серията Pixel Slate.

По думите на Сундар Пичай Google Assistant, Android и Chrome са допринесли изключително много за този "истински импулс" в хардуера. Екосистемата Google Home например е повишила активната си потребителска база цели пет пъти в рамките на тази година.

Към края на тримесечието Google Assistant разбира 20 езика, обхващащи 76 държави, и "може да разбира и говори повече от един език наведнъж." В анализирания период беше представен и набор интелигентни дисплеи, разработвани съвместно с Lenovo и JBL, както и Google Home Hub, първият интелигентен говорител на компанията с екран.

Сундар Пичай посочва като особено ключово партньорство с Unity Technologies, в следствие на което е изградено приложение, което "дава на нашите рекламодатели достъп до една от най-големите глобални мрежи от заглавия за мобилни игри, обхващащо 1,5 милиарда устройства".

Въпреки това, ентусиазмът на изпълнителния директор около хардуера не се отразява особено на печалбите. Финансовият директор Рут Порат дори обръща внимание, че секторът има "само скромен принос през тримесечието".
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X