Бизнес

Спад в акциите на Amazon свали Джеф Безос от трона на богатството

Иван Гайдаров

Основателят и изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос загуби титлата си "Най-богат човек на света" в четвъртък, след незадоволителен отчет за представянето на гиганта в онлайн търговията на дребно за третото фискално тримесечие на годината. Акциите на Amazon паднаха със 7%, сривайки състоянието на Безос до 103,9 милиарда долара, което го свали на второ място сред най-богатите хора в света. Новият номер едно е съоснователят на Microsoft Бил Гейтс със 105,7 милиарда долара.

Безос стана най-богатият човек в света и първият милиардер, който оглавява класацията с богатство на нетна стойност от 160 милиарда долара през 2018 г. По този начин създателят на Amazon сложи край на 24-годишното лидерство на Гейтс.

Спадът на нетната стойност на авоарите на изпълнителния директор на Amazon не се дължи изцяло на спада на акциите на компанията. Безос прехвърли една четвърт от дяла си в технологичния гигант на бившата си съпруга като част от сделката по развода им, която беше финализирана по-рано тази година. Бившата госпожа Безос получи 32,7 милиарда долара, което ѝ осигури място сред първите двадесет най-заможни хора в света.

В четвъртък следобед Amazon отчете 26% спад на нетния доход през третото тримесечие на годината, което е първото понижение на печалбата на компанията от 2017 г.

Компанията оправдава отстъплението си с големите инвестиции в логистика и инфраструктура за доставка, тъй като се стреми да гарантира един ден за доставка на стоките за членовете на Amazon Prime. В отчета за второто тримесечие Amazon обяви, че е похарчила "малко" повече от очакваните 800 милиона долара, които по-рано обяви, че ще инвестира в инфраструктура за еднодневни доставки. По думите на финансовия директор Брайън Олсавски инвестициите в тази посока през четвъртото тримесечие се очаква да достигнат 1,5 милиарда долара.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X