Бизнес

На 24 октомври стартира международният форум Computer Space

Мария Динкова

От 24 до 26 октомври ще се състои 31-то издание на международния форум за компютърни изкуства "Компютърно пространство" 2019. Той ще проведе в театралните зали на Националния студентски дом, за да подкрепи кампанията по възстановяване на сградата. Тази година събитието ще протече под патронажа на еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.

Програмата на най-голямото събитие за компютърни изкуства в Югоизточна Европа ще бъде изключително разнообразна. Още с влизането си посетителите ще могат да разгледат интересните компютърни графики с шевици на Иво Георгиев в партера на Студентския дом. Също така те ще могат да видят и любопитните експонати на Лабораторията по изкуствен интелект на Sofia Tech Park, забавните и сериозни проекти на талантливите ученици от Технологично училище "Електронни системи" към Технически университет-София, смарт-роботите от колекцията на главния организатор на Форума, Студентско общество за компютърно изкуство (СОКИ) и други инсталации.

Онези, които обичат конкурсите, ще могат да научат за наградените проекти в областите на компютърната графика, компютърната анимация, електронната музика, уеб-дизайна и мобилните приложения по време на церемонията по връчване на наградите. През последните месеци, автори на иновативни и креативни идеи регистрираха своите проекти в конкурсите на Computer Space, а жури от експерти от академичния и корпоративния бранш ги оцениха. Не бе забравен и гласът на публиката. Комисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел, д-р Тодор Чобанов Зам.-кмет "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости" на Столична община и председателят на Организационнив комитет на "Компютърно пространство" Росен Петков ще открият събитието и ще връчат някои от наградите в конкурсната част. Наградите са предоставени от Столична община, ADCOM и СОКИ.

Съвременните проблеми на дигиталните изкуства и съвременни медии ще бъдат обсъдени в редица образователни семинари и презентации, посветени на изкуствения интелект виртуалната реалност, специалните визуални ефекти, двумерната и тримерна компютърна графика.

Семинарната част започва с едно интересно представяне на най-големия и най-стария фестивал за дигитални изкуства (със собствен музей и лаборатории) ARS Electronica. – Марион Фрайдл, от ръководството на Фестивала, ще представи категорията, предназначена за младежи и ученици. Престижният фестивал и музей ще посетят България благодарение на подкрепата на Австрийското посолство в София.

За приложението и навлизането на виртуалната реалност в ежедневието, в обучението и комуникациите ще коментира Мирослав Брабек от Университета по природни науки в Прага.

Презентациите за съвременните проблеми и приложения на изкуствения интелект са разпределени в две части, в петък, 25 октомври, и в събота, 26 октомври. Посетителите ще се запознаят с широк диапазон от теми - от научните до приложните аспекти, от невронните мрежи до умните домове. Изкуственият интелект ще бъде навсякъде в близките години, неговото познаване и критично отношение към този феномен може да помогне за балансиране на положителните и отрицателни аспекти.

Експерти от филмовата индустрия и специалните визуални ефекти ще демонстрират 3D моделиране и текстуриране, важни етапи от разработката на тримерни обекти и сцени.

"Компютърно пространство" винаги е показвало връзката между стари и нови медии. "От гледната точка на старите картички" е един интересен и екзотичен уоркшоп- за снимането на плаки със стари, антикварни фотоапрати, за аналоговите стари процеси, за хартията, копирането, за рисунъка на старите обективи, за нощната фотография. Участниците ще имат възможността да експериментират с тези процеси.

Форумът се организира от Студентското общество за компютърно изкуство /СОКИ/, scas.bg, в партньорство с редица организации и институции, като Столична община, Националния студентски дом към МОН, Посолството на Австрия в България, ADCOM и други. "Компютърно пространство" е част от Календара на културните събития на Столична община.

Програмата на форума може да се разгледа на сайта на събитието, computerspace.org, входът е безплатен, но се изисква предварителна регистрация.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X