Бизнес

Проектът Libra продължава, въпреки отказа на ключови партньори

Иван Гайдаров

Libra Association, организацията, стояща зад дигиталната валута на Facebook – Libra - все още планира да стартира със 100 члена, както посочи в обявлението си от юни, включително няколко нови финансови и банкови партньори.

"Можем да потвърдим, че планът е да имаме до 100 члена", заяви представител на организацията пред CoinDesk в понеделник, когато формално беше подписано споразумението между участниците в Женева.

Бертран Перес, главен оперативен директор и временен мениджър на Libra Association, повтори позицията пред CNBC, заявявайки, че остава "уверен", че неотдавнашното напускане на Visa, Mastercard и PayPal няма да се окаже спънка за стартирането на Libra.

Засега проектът, ръководен от Facebook, няма банкови партньори сред своите 21 учредители, които подписаха харта по-рано тази седмица. "Има само една компания Visa и една Mastercard. Няма да ви казвам, че имаме еквивалент на тях, но ще ви кажа, че имаме реномирани компании, които също са много активни във финансовото и банковото пространство", обясни Перес.

По думите му загубата на толкова важни партньори от сферата на разплащанията може да забави проекта, но не и да го промени. "С толкова голям проект и визията, която имаме, точният момент на стартиране няма да доведе до реална промяна", смята той.

Изпълнителният директор на Calibra и член на борда на Libra Association Дейвид Маркъс подкрепи думите на Перес в Twitter, още след като стана ясно, че основни членове напускат организацията.

От Libra Association заявяват, че около 1500 компании са изразили интерес да се присъединят към проекта, като около 180 от тях отговарят на зададените критерии. Четиринадесет от първоначалните 21 членове обаче трябва да одобрят кандидатурите, за да бъдат приети те.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X