Бизнес

Важни партньори на кибервалутата Libra напускат платформата

Владимир Владков

Visa и Mastercard са сред известните партньори на криптовалутата Libra на Facebook, които са решили, че инициативата е твърде рискована.

Както бе масово отразено, платформата за интернет разплащане Stripe и уебсайтът за е-търговия eBay също са се отказали от проекта след решението на PayPal от миналата седмица да се оттегли. Общите коментари около оттеглянето са, че все още им харесва концепцията, но регулаторният натиск върху проекта е твърде силен за техния бизнес.

Няколко други фактора наред с прецедента, създаден от PayPal, изглежда са повлияли върху решението. Сайтът Verge съобщава, че Visa, Mastercard и Stripe са получили писма от няколко американски сенатори миналата седмица, с които са ги предупредили за строги регулаторни мерки, ако продължат да поддържат Libra.

"Facebook изглежда иска ползите от участие във финансови дейности, без да се ангажира със задължение да се регулира като компания за финансови услуги, се казва в част от писмата. - Ако се базирате на това, можете да очаквате много строг контрол от страна на регулаторите не само върху дейностите, свързани с Libra, но и върху всички платежни дейности."

Оттеглянето на двамата доминиращи световни доставчици на финансови услуги очевидно е доста лоша новина за Libra. Сега платформата е изправена пред задачата да ги убеди, че заплахите с регулаторен "Армагедон" няма да се сбъднат, а това няма да е лесно. Дейвид Маркъс, един от основателите на проекта, опита да ограничи щетите в Twitter, но всички погледи ще бъдат насочени към резултата от срещата на партньорите по проекта.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X