Бизнес

Google отказа да подкрепи протестиращите в Хонконг

Иван Гайдаров

Подкрепя ли Google китайското управление на Хонконг? Този въпрос си задават много хора, след като компанията премахна от магазина си за приложения игра за мобилни устройства, която позволява на хората да влязат в ролята на местен протестиращ. От технологичния гигант защитават решението си с мотива, че приложението е нарушило политиката за финансиране на конфликти, като подчертават, че то не е в резултат на искане от определена заинтересована страна.

Протестите в Хонконг въвлякоха по един или друг начин редица компании за игри. Много от тях решиха да не рискуват да си навлекат гнева на китайските потребители като популяризират каузата на протестиращите, но по този начин станаха обект на критики за ограничаване на свободата на словото.

Въпросната игра - Revolution of Our Times – дава възможност на потребителите подобно на истинските протестиращи да се снабдят със защитна екипировка и оръжия, но освен това те са поставени под угрозата да бъдат арестувани и дори екстрадирани в Китай.

Бизнесът под напрежение

Протестите в Хонконг започнаха през юни тази година заради предложения за официално разрешаване на екстрадицията в континентален Китай - ход, за който мнозина смятат, че ще накърни съдебната независимост на града и ще се превърне в заплаха за противниците на китайското управление.

Китайското правителство осъди протестите, а официалните медии в страната често критикуват чуждестранни компании, които изразяват симпатии към тях. Протестиращите от своя страна заливат с критики бизнеса, като го обвиняват, че заема страната на Пекин. Корпоративният сектор пък много внимава да не обиди китайските потребители или правителството, тъй като това може да повлияе на продажбите им на огромния азиатски пазар.

Това важи в най-голяма степен за игралната индустрия. Компанията за проучване на този пазар - Newzoo – го оценява на обща стойност 152,1 млрд. долара, а Китай (36,5 млрд. долара) и САЩ (36,9 млрд. долара) заедно формират близо половината от тази сума.

"Имаме дългогодишна политика, която забранява на разработчиците да се възползват от подобни събития в опит да спечелят пари от дългогодишни конфликти или тежки трагедии", категорични са от Google и добавят, че по същия начин са премахвали приложения, които целят да монетизират различни случаи на земетресения, кризи, самоубийства и конфликти.

Ходът на американския технологичен гигант идва само дни, след като онлайн геймър от Хонконг беше отстранен от международен турнир, защото изрази подкрепа за протестиращите по време на живо предаване.
Тогава, от Activision Blizzard обявиха, че геймърът, идентифициран като Blitzchung, е нарушил правилата и няма да бъде допуснат да играе на е-турнири на играта Hearthstone в рамките на следващите 12 месеца.

Компанията е категорична, че правилата за конкуренция забраняват всяко поведение, което може да предизвика публично несъгласие или да обиди част от обществото.

Официалното китайско издание Global Times коментира, че китайските потребители на социални медии смятат, че ходът на Activision Blizzard е пример за това "как да бъдем отговорни на китайския пазар", но много геймъри осъдиха това решение и призоваха за бойкот на Blizzard ,

Призивът за бойкот бе разпространен основно в Twitter и множество бивши почитатели на играта са публикували снимки на прекратените си абонаменти.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X