Бизнес

Еврокомисарят по въпросите на финансовата стабилност обещава регулации за дигиталните валути

Мария Динкова

Във вторник еврокомисарят по въпросите на еврото обеща, ако запази поста си, да предложи нови правила за виртуалните валути като Libra, която Facebook планира да пусне, пише Reuters.

През последните пет години Валдис Домбровскис се противопоставяше на въвеждането на регулации за дигиталните валути, както и на стартирането на системни промени за справяне с прането на пари.

"Европа се нуждае от общ подход по отношение на криптоактивите като Libra. Имам намерение да предложа ново законодателство по този въпрос", подчерта Домбровскис. Той допълни, че чрез регулирането на виртуалните валути, ЕС ще се справи с "нечестната конкуренция, киберсигурността и заплахите за финансовата стабилност".

В момента ЕС няма специфични правила за криптовалутите, което преди обявяването на Libra през юни, беше разглеждано като несъществен въпрос от повечето политици, тъй като само малка част от биткойн и другите валути бяха обменяни в евро. Но плановете на социалната мрежа налагат преразглеждане на въпроса и ЕС сега настоява Г20 да предприеме глобални действия за дигиталните и криптовалути.

Освен това според Франция и Германия размерът на Libra ще неглижира ефекта от криптовалутите като биткойн и може да ограничи паричния суверенитет на държавите.

Домбровскис също призна, че проектът Libra – макар и все още да не е реализиран, може да застраши финансовата стабилност заради мащаба си. В крайна сметка милионите потребители на Facebook в Европа ще могат да използват новата дигитална валута.

По думите на еврокомисаря новите правила трябва да се фокусират върху гарантирането на финансовата стабилност, защитаването на потребителите и справянето с рисковете от прането на пари чрез криптоактиви, които могат лесно да преминават държавни граници.

Домбровскис, който е бивш министър-председател на Латвия, се противопоставяше на въвеждането на подобни мерки въпреки редицата скандали в банки в неговата страни и в други европейски държави. Сега обаче той коментира, че блокът трябва да преосмисли своите механизми за справяне с финансовите престъпления.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X