Бизнес

Apple вдига производството на iPhone 11 заради засилен интерес

Иван Гайдаров

От Apple са се обърнали към доставчиците си да увеличат производството на най-новата серия iPhone 11 с до 10% или 8 милиона бройки, съобщава Nikkei Asian Review. Причина за това е по-добро от очакваното търсене на новия си смартфон на компанията, след намаляването на неговата цена.

Ръстът на поръчките изглежда като добра оценка за новата стратегия на изпълнителния директор на компанията, Тим Кук, за примамване на бюджетните потребители с по-евтини модели на фона на отслабващата световна икономика. Увеличението на поръчките с между 7 и 8 милиона единици е еквивалентно на общите годишни доставки на смартфони от страна на Google – все по-ясно очертаващ се основен конкурент на Apple на американския пазар.

"Тази есен засега е много по-натоварена, отколкото очаквахме. Затова и подготвеният производствен обем за серията iPhone 11 ще бъде по-голям в сравнение с миналата година", коментира източник от компанията пред Nikkei Asian Review.

Apple пусна iPhone 11, 11 Pro и 11 Pro Max в началото на септември и за първи път в своята история намали началната цена на новите модели, въпреки по-добрите камери.

Новата бюджетно ориентирана стратегия на Apple идва в следствие на прогнозите на IDC за свиване на глобалния пазар на смартфони за трета поредна година. Още през януари Тим Кук призна, че "цената е фактор" за забавящите се продажби на Apple, особено на развиващите се пазари.

Неотдавнашният скок в поръчките на iPhone е изцяло концентриран в най-евтиния модел iPhone 11, както и в iPhone 11 Pro, коментират пред медията източници от Apple.

Неотдавна, пред германското издание Bild, Тим Кук коментира, че не може да бъде по-щастлив от приемането на iPhone 11 и че продажбите му се радват на "много силен старт". Цената на акциите на Apple нарасна близо 40% тази година и сега са близо до рекордно високите си стойности от октомври 2018 г.

Въпреки това доставчиците остават предпазливи и заявяват, че са загрижени, че ръстът в поръчки няма да бъде устойчив.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X