Бизнес

iPhone официално бе освободен от мита

Владимир Владков

Онези, които са изправени пред несигурността относно потенциалното въвеждане на тарифни мита за продукти и компоненти с произход от Китай, потвърждението, че Apple ще бъде сред изключенията, може би ще "втрие сол в раната".

Въпреки че идеята за преференциално третиране е доста "еластична", много добри неща се случват с Apple. С новите мита, задаващи се на хоризонта, Apple получи одобрение за 10 от 15 заявки, които направи за освобождаване от мито. Засега подробностите са малки, като щетите ще бъдат нанесени на компютрите Mac Pro iLeader.

Феновете на Apple сега ще въздъхнат с облекчение, тъй като вероятността увеличаването на разходите да бъде прехвърлено върху потребителя, е много по-малка. Apple ще трябва да преглътне някои допълнителни разходи, тъй като не всяка заявка е одобрена, но въздействието на новите мита на Тръмп вече ще бъде ограничено.

Проблемът с Apple е сравнително сложен. Въпреки че продуктите Mac Pro са сглобени в САЩ, но много от компонентите се произвеждат в Китай. Например частично завършените платки се внасят в завод в Тексас, където се сглобява крайният продукт.

Тексас добавя интересен елемент в тази история ...
На 26 юли президентът Тръмп написа в Twitter: "Apple няма да получи разрешение за премахване на мито или облекчение за части от Mac Pro, които са произведени в Китай. Направете ги в САЩ, няма да плащате мита!". На следващия ден той се зае да обяснява, че Apple обмисля да открие производствен завод в Тексас като средство за избягване на финансовата санкция. Твърденията последваха срещите между президента и изпълнителния директор на Apple Тим Кук, но Apple тепърва ще прави изявление, което да наподобява това, което Тръмп твърди.
[[img:3962306]]
Всъщност по време на последното представяне на финансовите резултати Кук предположи, че тарифите ще представляват значителен проблем за Apple. Настоящата позиция не е осъществима, но някои се опасяват, че тези коментари означават, че производството може да бъде преместено изцяло от САЩ.
Голяма част от производствената верига на Apple в момента се намира в Китай. Една от причините за това са разходите за труд, за земя и за местни материали, но си струва да се отбележи, че Китай има набор от умения, които не могат да бъдат възпроизведени в САЩ. Китай е "Меката" на световната производствена индустрия и такива кариери като Precision Tooling процъфтяват. Търсенето на таланти извън Китай е не само главоболие по веригата на доставки, но и гълта много разходи.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X