Бизнес

CTA: Търговската война на Тръмп е нанесла на щатската 5G индустрия щети за $1,2 млрд.

Владимир Владков

Търговската война на Тръмп срещу Китай е струвала досега на американската 5G индустрия общо над $1,2 милиарда, е изчислила CTA, групата, обединяваща представителите на щатската индустрия за потребителска електроника. От юли 2018 г. секция 301, която определя митата за продуктите от Китай, е струвала на САЩ общо $12 милиарда, добавя групата.

За да е ясно, технологичната асоциация Consumer Technology Association е яростен противник на търговската война на Тръмп, като оспорва целесъобразността на тези действия на администрацията още от първия ден. Това е и групата, която организира популярното изложение в Лас Вегас Consumer Electronics Show (CES), което се провежда всеки януари.

"Президентът надхвърли своята власт върху търговията, а бизнесът и семействата в нашата страна плащат сметката - време е Конгресът да се застъпи за американския бизнес и потребителите, пише в свое изявление Гари Шапиро. - След като остават по-малко от 40 законодателни дни през настоящата година, ние призоваваме Конгреса да проведе изслушване по Закона Reclaiming Congressional Trade Authority Act от 2019 г., което ще потвърди ролята на Конгреса в търговската политика и ще защити американците от тази на пръв поглед безкрайна търговска война", добавя той.

CTA в партньорство с Trade Partnership, която анализира икономическото въздействие на законите върху търговията, месеци наред представя таблицата на разходите от търговската война между САЩ и Китай. През юли американската индустрия за потребителски технологии е платила 1,9 милиарда долара мита; като това включва 143 милиона долара от тарифи за продукти, свързани с 5G, включително смартфони, рутери, шлюзове и сървъри.

Не страдат само крайните потребители

Ясно е, че 5G в САЩ е все още в ембрионален стадий - според една оценка американските оператори на безжични мрежи са продали общо 29 000 5G смартфона през второто тримесечие. Операторите, включително AT&T и Verizon, работят за разширяване на зоните на 5G покритие повече от година, купувайки и монтирайки оборудване, включително 5G базови станции и антени. Електрониката, проектирана от фирми като Ericsson и Nokia, но вероятно внесени от производствени мощности в Китай, несъмнено попадат в обхвата на 25% тарифите на Тръмп. Освен това Тръмп обеща да разшири търговската война чрез прилагане от декември на 10% тарифа за всички мобилни телефони, включително тези с 5G.

Всъщност ситуацията изисква от разнообразни производители да преместят операциите си извън Китай, за да избегнат тарифите. Например производителят на смартфони Sonim Technologies заяви, че започна да доставя първите си телефони, произведени извън Китай, едва миналата седмица. Междувременно Nokia, Ericsson, Apple и други работят за преместване на производствените си бази на други места, включително в САЩ.

Не е ясно как ще се развие ситуацията. Тръмп превърна търговията в централна тема на своята администрация, като се аргументира, че Китай се е ангажирал с широк спектър от нелоялни бизнес практики както в страната, така и в световен мащаб. Съобщава се обаче, че републиканците започват да се притесняват как търговската война ще се отрази на техните шансове на изборите през 2020 г.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X