Бизнес

Microsoft иска категорични доказателства, че Huawei е заплаха за САЩ

Иван Гайдаров

Президентът и главeн правен служител на Microsoft Брад Смит призова САЩ да предостави сериозни доказателства защо вижда Huawei като заплаха за националната сигурност, като настоява, че правителството все още не е успяло да докаже обвиненията си срещу китайския доставчик на телекомуникационно оборудване, съобщава Bloomberg.

Пред камерите на предаването Businessweek той заявява, че отношението на правителството към Huawei е неамериканско и няма причина да се налагат забрани срещу компанията за закупуване на технологии от американски компании, включително Microsoft.

"Често това, което получаваме като отговор е: Ако знаехте какво знаем ние, бихте се съгласили с нас. Нашият отговор пък е: "Чудесно, покажете ни какво знаете, за да можем да решим сами. Така работи тази страна", категоричен е Смит, който също така е категоричен, че основни решения като забрана за износ не трябва да се вземат без "действителна и надеждна основа, логика и върховенство на закона" и изисква много повече анализи.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп твърди, че ръководството на Huawei има връзки с китайската армия и Комунистическата партия, докато Huawei многократно отрича тези обвинения и иска реални обяснения от американските регулатори.

Поглед назад

Миналата седмица Тръмп промени позицията си към Huawei, заявявайки, че САЩ не иска включването на компанията във каквито и да било търговски сделки с Китай. Това противоречи на мнението, което той изрази в края на май, заявявайки, че компанията може да бъде част от евентуално споразумение и настоя за облекчаване на ограниченията за американските компании, доставящи компоненти и софтуер на Huawei.

Още през май Министерството на търговията на САЩ добави Huawei към черния списък на организациите, които не могат да купуват компоненти от местни компании, и блокира използването на оборудване, произведено от китайският технологичен гигант в телекомуникационните мрежи на страната. Забраната влиза в пълната си сила през ноември.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X