Бизнес

Huawei не се е отказала от Австралия, обещава 6G

Владимир Владков

Въпреки че Австралия последва САЩ и забрани на Huawei да участва в изграждането на 5G мрежи в страната, китайският производител не се отказал от този голям пазар, като използва "моркова" на бъдещите 6G мрежи, за да привлече отново австралийците.

На конференция в Мелбърн на тема нововъзникващи иновации, висш представител на Huawei предположи, че австралийските мениджъри са били подведени при справянето със заплахите към кибер сигурността.

"Сегашният подход към кибер сигурността в мобилните мрежи от пето поколение не решава абсолютно нищо, а този проблем ще за задълбочи още повече в 6G", заяви главният директор по технологии и кибер сигурност в Huawei Австралия Дейвид Солдани.

Това предполага, че Huawei e обвинена несправедливо, като досега не са представени никакви конкретни доказателства за нейната вина. "Блокирането на компании от дадени страни не прави Австралия по-безопасна по отношение на кибер рисковете, на практика това влошава нещата, защото не се адресират реалните проблеми с кибер сигурността", каза още Солдани.

Това е довод, използван многократно от защитниците на Huawei и участието на компанията в комуникационната инфраструктура. Забраната на определена компания или технология от участие в мрежи не се справя с проблемите. За някои най-правилният подход би бил смекчаване на рискове, като за него се застъпва Vodafone Великобритания.

"Huawei е крачка преди своите конкуренти по отношение на проучванията за 6G и ние можем да видим, че начините, по които се събират и потребяват данни в тези 6G мрежи, ще увеличи рисковете за кибер сигурността", добави Солдани.

Въпреки че някои в индустрията все още смятат 6G за далечно бъдеще, технологията започва да придобива реални очертания и ще става все по-важна част от "комуникационния микс". 5G, разбира се, все още не е реалност, но за R&D инженерите работата е завършена. Работата е изнесена от изследователските лаборатории към инженерите в производството. За изследователите следващата задача е 6G. Това е друго съобщение, което излезе от Huawei през последните няколко месеца - критично важно е да работите с нас, а не да ни игнорирате. И много от тези, които се занимават с технологии, биха се съгласили.

Причината забраната на Huawei да е толкова разделяща тема е сравнително проста - Huawei произвежда отлични продукти. Тези продукти не само са по-евтини, особено що се отнася до поддръжката на инсталираните продукти, предлагана на клиентите от телеком индустрията, но и продуктите са наистина водещи в своята област. Има много специалисти, които смятат, че Huawei е пазарен лидер в сегментите на радиото и на приемопредаването.

"В комюникето на организацията " Петте очи " беше посочено абсолютно ясно, че страните трябва да гарантират, че веригите за доставки са проверени и надеждни, за да защитят нашите мрежи от неоторизиран достъп или смущения, каза Солдани. - Това означава, че няма абсолютно никакъв смисъл просто да забраняваме компаниите от определени страни - това всъщност прави Австралия по-малко сигурна, защото това означава, че след това трябва да дадем доверието си само на един или двама други доставчици, а оборудването на нито един от тях не е тествано."

Някои нации се възползват от постоянното напрежение, а други не. Обединеното кралство не се възползва, тъй като телекомите все още не са решили мъдри дали веригите за доставки ще включват продукти от Китай, докато много други страни разчитат на Huawei, включително Германия, Испания и Италия. Австралия е в трудна позиция, тъй като забраната на Huawei ограничава възможностите. Но Huawei явно не се е отказала от австралийския пазар.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X