Бизнес

Може ли Индия да стане новия Китай за американските технологични компании?

Иван Гайдаров

Foxconn има амбициозни планове да започне да произвежда повече единици iPhone в Индия. Новината идва едновременно с официалното потвърждение, че моделите, произведени от Китай, ще бъдат облагани с нови 15% от декември.

В момента Foxconn има две поточни линии за сглобяване в Индия и планира да изгради още поне две. В този ред на мисли, Bloomberg съобщава, че търговската война, поведена от Тръмп срещу Китай, уж предназначена да насърчи компаниите да произвеждат в САЩ, всъщност просто е накарала технологичния бранш да потърси следващата евтина производствена дестинация.

В края на август Тръмп засили реториката срещу Китай и нареди на американските компании да започнат да се изтеглят от страната и посочи като основание заплахи за националната сигурност. Два дни по-късно той отстъпи, но много компании се заеха с неизбежното.
и скъпо преосмисляне на световните си вериги за доставки.

"Добър принцип на бизнеса е да не слагате всичките си яйца в една кошница", казва Джош Фолгер, който ръководи операциите на Foxconn в Индия. "Трябва да намерим жизнеспособни и надеждни алтернативи. Очевидно алтернативното местоположение трябва да бъде конкурентноспособно. Не можем да поставим фабрика за производство на мобилни телефони в Мексико. Това може да е било вариант преди 10 години, но не и днес", добавя той.

В същото време Индия използва сходен подход с този на Китай, като дава възможност на западните компании лесно да изграждат производствени мощности.

Първото индийско съоръжение на Foxconn стартира през 2015 г. в град Шри, специална икономическа зона, в която стоките могат да бъдат внасяни и изнасяни с ограничена бюрокрация, а чуждестранни компании произвеждат там всичко - от бебешки пелени до влакове.

Едновременно с това, министър-председателят на страната Нарендра Моди е под натиск да свали процента на безработица, който в момента надвишава 6%. Четиригодишната политика на правителството "Make in India" се стреми да превърне страната в производствена сила, като предлага стимули на чуждестранните компании да откриват фабрики.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X