Бизнес

Над 130 заявки за търговия с Huawei са изпратили щатски компании

Владимир Владков

Американските власти са получили повече от 130 заявления от компании, които искат да доставят свои продукти на Huawei, след като през май китайският доставчик бе поставен в черния търговски списък, съобщи Reuters, отбелязвайки, че този брой бързо нараства.

Според източници на агенцията, все още не са дадени никакви лицензи, въпреки че забраната за доставка на стоки на компанията все още не е влязла в сила, тъй като по-рано този месец бе одобрен втори временен лиценз.

През юли бе обявено, че над 50 компании са кандидатствали в щатското Министерство на търговията за разрешително да продават стоки на Huawei. Очаква се няколко американски компании да понесат значителни финансови удари, ако бъде наложена забраната за износ за Huawei. Въпреки това продължаващата война на думи между Китай и САЩ и редовни коментари от американски служители, които отправят обвинения към Huawei по отношение на сигурността не дават оптимизъм за скорошен край на спора.

Huawei нееднократно отхвърли предявените срещу компанията обвинения и призовава да бъде изцяло извадена от черният търговски списък. Миналата седмица компанията протестира и срещу решение за добавяне на редица нейни филиали към списъка със забранени юридически лица на основание риск за националната сигурност на САЩ.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X