Бизнес

Google прехвърля производството на Pixel към Виетнам

Иван Гайдаров

Google работи по преместване на производството на своите смартфони Pixel от Китай във Виетнам. Компанията се стреми да избегне по-високите производствени разходи и новите мита, които американската администрация се кани да наложи на китайския внос, като по този начин би повишила цените на устройствата на компанията, съобщава Nikkei.

Това не е първият ход на Google в тази посока. Компанията обяви, че смята да изнесе производството на устройствата от серията Nest и сървърния си хардуер за САЩ към Тайван и Малайзия по-рано тази година.

От Nikkei не уточняват с кой партньор Google ще работи за производството на устройствата Pixel във Виетнам, но според Bloomberg това вероятно е FIH Mobile, дъщерно дружество на Foxconn, което закупи виетнамската фабрика на Nokia от Microsoft. Информацията е в съответствие с тази на Nikkei, че Google планира да конвертира стар завод на Nokia за производство на собствени телефони.

Очаква се Google да започне с прехвърлянето на част от производството на Pixel 3A към завода във Виетнам, като това трябва да се случи до края на тази година. Засега новите продукти на компанията остават в Китай, което включва и предстоящия Pixel 4.

Google не е единствената компания, която обръща поглед към Виетнам за производството на телефони. Отново според Nikkei, Apple се стреми да прехвърли между 15 до 30 процента от производството на iPhone във Виетнам и Индия, за да избегне новите мита.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X