Бизнес

Служителите в технологичния сектор се обединяват зад все повече каузи

Иван Гайдаров

Служителите в американските технологични компании все по-често предприемат колективни действия в стремежа си към по-добри условия за труд, сигурност на работното място, по-високо заплащане и различни други каузи, съобщава The Associated Press, като добавя, че тази тенденция се наблюдава за първи път след бума на сектора в глобален мащаб.

Въпреки шестцифрените заплати и големите ваканции, които могат да използват, много от служителите поставят под въпрос ефектите от работата си и обединяват усилия с все повече свои колеги и специалисти на свободна практика, настоявайки за подобрение на условията, при които се трудят.

"Тук наблюдаваме два безпрецедентни факта. На първо място, става дума за мащаба на силите, които концентрират технологичните компании. След това идва ред на тенденцията служителите в тях да се отърсят от привилегиите, които получават към днешна дата, и наистина да видят въздействието на своята работа", казва Веена Дубал, професор по право в Калифорнийския университет, която е интервюирала десетки технологични работници.

По думите ѝ те се чувстват окуражени от националните и глобални "екзистенциални кризи" и осъзнаването, че технологичните компании "имат по-голяма власт, отколкото която и да е мултинационална корпорация досег".

Сред по-широкия спектър от каузи, които защитава засилващият се активизъм в технологичната сфера, влизат тези на служителите на Amazon и Microsoft, които поискаха компаниите да спрат да предоставят услуги на софтуерната компания Palantir, която осигурява технологии на федералните агенции, включително на имиграционните и митническите служби, както и на американската армия. Служителите на Amazon също така призоваха компанията да премине към използване на възобновяема енергия и дори се изправиха пред изпълнителния директор Джеф Безос по време на събрание на акционерите. Служителите на Google пък организираха протестна подписка срещу Project Dragonfly - орязана търсачка, която ще отговаря на изискванията на китайската цензура, за да може компанията да стъпи на този огромен пазар.

Това са само част от каузите, зад които застават служителите в технологичния сектор, а според редица анализатори, това е само началото.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X