Бизнес

VMware с планове за придобиване на Pivotal

Иван Гайдаров

В четвъртък, VMware потвърди, че води преговори за придобиване на компанията за разработка на софтуер Pivotal Software, най-известна с комерсиализацията на платформата с отворен код Open Foundry. Сделката ще позволи на VMware да придобие всички изключителни акции на Pivotal на цена от 15 долара на акция, което значително надхвърля цената им към днешна дата.

Компанията първоначално е подпомогната от EMC Corporation (сега DellEMC) и VMware през 2012 г. с основната задача да се съсредоточи върху развитието на Cloud Foundry - платформа за разработка на софтуер с отворен код, която в момента се използва от мнозинството компании във Fortune 500. Самата Dell продължава да притежава по-голямата част от VMware и Pivotal, като едновременно с това VMware има интерес към Pivotal и дори прердлага услугите на компанията на своите клиенти. Това придава на евентуалната сделка до голяма степен вътрешен характер.

Cloud Foundry винаги е бил основният продукт на Pivotal, но компанията предлага и допълнителни консултантски услуги. Тя подобри представянето си след като стана публично дружество, но въпреки това през последното тримесечие регистрира загуби от 31,7 милиона долара.

В същото време VMware е платинен член на Cloud Foundry Foundation, заедно с Pivotal, DellEMC, IBM, SAP и Suse.

Остава да видим дали придобиването наистина ще стане факт. В съобщение за пресата от VMware признават за разговори между двете компании, но отбелязавта, че все още сделката по никакъв начин не е сигурна.

Придобиването на Pivotal би имало смисъл и от гледна точка на по-мащабната стратегия, свързана с последните сделки на VMware. По-рано тази година компанията придоби Bitnami, а миналата година - Heptio, стартъп компания, основано от двама от тримата съоснователи на проекта Kubernetes, който сега е в основата на много нови внедрявания в корпоративната облачна инфраструктура.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X