Бизнес

Конфликтът САЩ-Китай се задълбочава, предупреждават финансови анализатори

Иван Гайдаров

Шансовете за бързо и положително развитие на търговското противопоставяне между САЩ и Китай намаляват с всеки изминал ден, предупреждават анализаторите на Goldman Sachs. Според тях конфликтът може да ескалира още следващата седмица, когато изтича гратисният период, в който администрацията на Доналд Тръмп позволи на американските компании да продават някои продукти и услуги на китайския телекомуникационен гигант Huawei.

"През изминалата седмица продължаващият търговски спор между САЩ и Китай изглежда е ескалирал в пълен икономически конфликт", пише Дейвид Костин, главен анализатор на пазара на акции на Goldman Sachs.

По думите му най-важната дата за пазара на акции е 19 август, понеделник, когато изтича 90-дневният толеранс за търговия на американските компании с китайския технологичен гигант. Според него първият ден от следващата седмица е "ключова дата за инвеститорите в акции", която може да послужи като сигнал за допълнителни сътресения.

"Продължаване на гратисния период изглежда малко вероятно, след като Вашингтон наложи забрана на федералните агенции да правят бизнес с Huawei. Продажбите на китайската телекомуникационна компания извън местния пазар ще бъдат изправени пред риск още на следващия ден", категоричен е Костин.

Стивън Павлик, политически анализатор от Renaissance Macro Research, също предупреждава, че спад на напрежението по отношение на Huawei е малко вероятен, тъй като компанията е в центъра на търговския конфликт между двете държави.

"Huawei е емблематична организация за ръководената от Пекин индустриална политика, за която служители на американското разузнаване твърдят, че разчита основно на кражба на интелектуална собственост, принудителни трансфери на технологии, кибер-шпионаж и дискриминационно третиране на чуждестранните инвестиции", пише той, добавяйки, че "президентът Тръмп вижда Huawei като лост, с който може да притисне Китай по-сериозно, отколкото с налагането на мита".

През май администрацията на Тръмп постави Huawei в списък на чуждестранни организации, с които американските компании са задължени да ограничат търговските си отношения заради опасения, свързани с националната сигурност. Това недвусмислено показва, че конфликтът между двата икономически гиганта далеч надхвърлят чисто търговските взаимоотношения и навлиза в полето на конкуренцията за технологично и геополитическо лидерство.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X