Бизнес

Mastercard обяви най-голямото придобиване в историята си

Иван Гайдаров

Във вторник, Mastercard Inc. обяви, че подготвя най-голямото придобиване в историята си. По този начин компанията за картови услуги продължава усилията си да навлезе в нови бизнес сегменти.

Картовият гигант планира да придобие датската компания за платежни технологии Nets за 2,85 милиарда евро (3,19 милиарда долара) в сделка, която се очаква да приключи през първата половина на 2020 г. Mastercard ще придобие инфраструктурата, технологията за сметково разплащане и възможностите за отворено банкиране на Nets.

Въпреки че Mastercard е известна с обработката на транзакции с дебитни и кредитни карти, компанията вижда големи възможности и в други сфери на финансовите потоци. По-специално, Mastercard иска да се включи в обема плащания директно през банкови сметки, тъй като B2B плащанията и много други видове транзакции исторически минават извън картовата система. Сделката за основната част от бизнеса на Nets представлява продължение на стратегията на Mastercard, която започна с покупката на оператор на плащания в реално време Vocalink преди три години.

"Това е значителна придобивка за нас от гледна точка на тригодишния ни опит в разплащанията в реално време и увеличаващия се ръст на този пазар", коментира Майкъл Мибах, главен служител за продукти и иновации в Mastercard, в интервю за MarketWatch. Той очаква сделката да направи Mastercard "по-подходящ партньор за банките" и други финансови организации в екосистемата на разплащанията.

Мибах вижда в активите на Nets възможност за засилване на позициите на компанията в Европа и в частност на Скандинавския полуостров.

Въпреки че технологията на Nets вече е известна на няколко европейски пазара, Mastercard се надяват да разширят нейния географски обхват и то значително, което определено привлича вниманието на анализаторите. "Услугите на Nets имат значителен дял в Дания и Норвегия, но след придобиването, Mastercard би могла да ги внедри в световен мащаб. Същото важи и за решението за отвореното банкиране, което би могло да помогне на европейските финансови институции да отговорят на изискванията на PSD2 ", пише анализаторът от Barclays Рамзи Ел-Асал.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X