Бизнес

Apple забранява закупуването на криптовалути със своята кредитна карта

Иван Гайдаров

Подобно на американските банкови гиганти и издатели на кредитни карти Citigroup и JPMorgan Chase & Co., Apple няма да позволява на потребителите да използват финансовите ѝ продукти за закупуване на криптовалути.

"Не можете да използвате или разрешите вашия акаунт да се използва за закупуването на парични аванси или парични еквиваленти", гласи клиентското споразумение за Apple Card, публикувано в петък на уебсайта на Goldman Sachs Group, партньор на Apple в начинанието. Споразумението гласи също така, че паричните еквиваленти включват неща като пътнически чекове, парични преводи, лотарийни билети, чипове за казино и криптовалута.

Reuters отбелязва, че Citigroup и JPMorgan Chase са ограничили подобни покупки, защото се тревожат за високата волатилност на криптовалутите като биткойн. Те биха могли да оставят потребителите с дълг, който не могат да изплатят.

Интернет изданието 9to5Mac посочва още една подробност от споразумението - притежателите на Apple Card не могат да използват своите акаунти, ако те са свързани с iPhone, който е хакнат или неправомерно модифициран.

"Ако направите неправомерни промени на своето отговарящо на условията устройство, като например деактивирате хардуерни или софтуерни контроли (процес, понякога наричан джейлбрейк), то вече няма право да получава или управлява вашия акаунт", се казва в споразумението.

По време на обявяването на резултатите на компанията за третото тримесечие миналия вторник изпълнителният директор на Apple Тим Кук обяви, че компанията ще започне да предлага Apple Card на потребителите този месец. За първи път обявена по време на събитието софтуер и услуги на Apple през март, Apple Card ще бъде първата крачка на Apple във финансовата сфера. За целта производителят на iPhone обедини усилия с Goldman Sachs и Mastercard. Тя ще бъдат достъпна като дигитална карта в приложението Wallet за използване с Apple Pay. Физическата титанова карта пък ще може да се използва на места, които все още не приемат мобилни плащания.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X