Бизнес

САЩ готви нов удар по китайския внос

Иван Гайдаров

САЩ планират въвеждането на нови мита за китайския внос от 1 септември. Президентът Доналд Тръмп съобщи в Twitter, че администрацията му ще наложи нови 10% мито на китайски стоки за 300 милиарда долара, в допълнение към съществуващата 25% за внос на стойност 250 милиарда долара. По думите му новите рестрикции ще бъдат приложени, тъй като Китай не изпълнява обещанието си да купи повече американски селскостопански стоки. Освен това американският президент обвинява Пекин, че не е преустановил продажбите на фентанил в САЩ.

Това решение вероятно ще засили търговската война между САЩ и Китай, като се очаква азиатският гигант да отговори реципрочно. Въвеждането на ново 10-процентово мито на практика означава, че всички китайски стоки, влизащи в САЩ, ще бъдат облагани с данък, като този разход със сигурност ще бъде прехвърлен върху потребителите. С други думи, устройства, произведени в Китай, ще станат значително по-скъпи на американския пазар в обозримо бъдеще.

Sony например предупреди, че митата могат да принудят компанията да увеличи цената на PlayStation, докато някои други гиганти като Google и Nintendo взимат мерки за изнасяне на производството си в други части на Азия. Foxconn например заяви, че това може да доведе до там, че моделите на iPhone за американския пазар да се произвеждат извън Китай.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X