Бизнес

Търговската война САЩ-Китай обезкървява Qualcomm

Иван Гайдаров

Qualcomm Inc. понася сериозни негативи от търговската война между САЩ и Китай, точно когато най-големите икономики в света преминават към следващото поколение мрежови технологии за мобилни телефони.

Компанията даде разочароваща перспектива за четвъртото си тримесечие в сряда, като голяма част от разочарованията идват от два големи проблема, свързани с Китай - търговията и прехода към 5G в мобилните телефони.

"Забраната за износ на Huawei, заедно с прехода от 4G към 5G, който се ускори през последните няколко месеца, допринесе за условия в индустрията, особено в Китай, които очакваме да създадат големи предизвикателства пред нас в следващите ни две фискални тримесечия", коментира главният изпълнителен директор на Qualcomm Стивън Моленкоф в конферентен разговор с анализатори.

Акциите на Qualcomm паднаха с 5%. Към това трябва да се прибавят и огромните разходи за дела за лицензи, които компанията води в последните няколко години. Съвсем наскоро обаче производителят на чипове стигна до споразумение с един от най-големите си клиенти - Apple Inc. Приходите на Qualcomm за третото тримесечие включваха и 4,7 милиарда долара, свързани с уреждането на спора с Apple.

Ръководството на компанията добавя, че в Китай доставките на устройства от производителите на телефони до доставчиците и търговците на дребно са намалели с 5%, но спадът в продажбата на устройства от доставчици и търговци на дребно към потребители е по-изразен - приблизително 20% на годишна база, което се дължало на несигурността на потребителите в зората на 5G.

Не трябва да се забравя също така, че миналата година администрацията на Тръмп осуети придобиване на стойност 121 милиарда долара на Qualcomm от страна на Broadcom Inc. Основната причина за това бяха рисковете за националната сигурност, включително притесненията, че потенциалното намаляване на инвестициите в компанията би било от полза за Huawei Technologies Co. и ще помогне за китайска доминация в 5G.

Отделно от това някои китайски производители на мрежово оборудване вече купуват от Huawei, като според Qualcomm това е резултат от търговския спор, тъй като китайският технологичен гигант измества фокуса си върху вътрешния пазар. В по-малка степен Qualcomm загуби някои преки продажби към Huawei в резултат на забраната за търговия на американските компании с китайския технологичен гигант.

Qualcomm заяви, че прогнозата за четвъртото тримесечие не включва приходи от Huawei, но през третото тримесечие призна междинно плащане в размер на 150 милиона долара от Huawei за лицензиране на своята технология. Qualcomm отбеляза, че 5G модемът на Huawei е поне 50% по-голям от нейния чипсет от първо поколение.

"Това ще бъде изключително несигурна среда през следващите три тримесечия. Има много движещи се части, юридически битки, проблеми с мита и такси и промени в пазарното търсене на продукти като смартфоните", казва Марибел Лопес, главен анализатор в Lopez Research.

Лопес добавя, че смята, че решението на някои китайски производители да се обърнат за 5G модемни чипсети към Huawei вероятно се дължи и на опасенията, че търговската война или правните проблеми на Qualcomm ще попречат при лицензирането на технологията ѝ.

И все пак, тъй като Китай напредва с 5G, а САЩ леко изоства, липсата на Qualcomm на част от най-големия пазар в света е удар върху основната и компетенция. На всичкото отгоре компанията все още има и правни несгоди. През май съдия на Окръжния съд на САЩ в Северна Калифорния постанови, че Qualcomm противозаконно потиска конкуренцията на пазара на смартфони и нарушава антитръстовото законодателство. Това се случи един месец след споразумението на компанията с Apple.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X