Бизнес

Слабо тримесечие за Samsung

Иван Гайдаров

Samsung Electronics представи резултатите си за второто фискално тримесечие. Те напълно съответстват на предварителните очаквания на компанията, което означава, че не са особено впечатляващи. Оперативната печалба на южнокорейския технологичен гигант е паднала с 56% на годишна база до 6,6 трилиона вона – най-ниското ниво от 2016 г. насам, когато трябваше да се справя с негативите от фиаското на Galaxy Note 7. Приходите на компанията за последните три месеца са паднали с 4% - 56,13 трилиона вона.

Samsung отдава слабото си представяне до голяма степен на проблемите, които изпитва пазара на полупроводници – основен сегмент за компанията. Дори лекото раздвижване при памет-чиповете не успява да промени тази негативна тенденция. Анализаторите очакват ситуацията да се подобри през втората половина на годината, но от Samsung предупреждават за наличието на "външни несигурности", вероятно имайки предвид различни търговски спорове в глобален мащаб.

Въпреки че приходите от мобилната секция на Samsung бележи 8% ръст, печалбата ѝ е намаляла с 42% в сравнение със същия период на 2018 г. Южнокорейският технологичен гигант отчита ръст при общите доставки на смартфони и силни продажби на моделите от среден клас като Galaxy A50 и A70. Интересът към флагмана Galaxy S10 обаче не оправдава очакванията.

На този фон надеждите на компанията са свързани с предстоящото пускане на пазара на Galaxy Fold и Galaxy Note 10, като се очаква да бъдат представени и "по-конкурентни модели от серия А" през втората половина на годината. Междувременно надежди се възлагат и на бизнеса с дисплеи, тъй като според Samsung тези на OLED ще се увеличат заради желанието на повечето компании да смекчат дизайнерските ограничения на 5G устройствата.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X