Бизнес

Google удвоява продажбите си на смартфони през Q2 2019

Иван Гайдаров

Google е продала два пъти повече смартфони през второто тримесечие на 2019 г. в сравнение със същия период миналата година, благодарение на решението си да пусне бюджетна версия на своя смартфон Pixel.

В изявление на компанията-майка Alphabet, изпълнителният директор на Google, Сундар Пичай, отбелязва, че пускането на Pixel 3a през май е спомогнало за повишаване на продажбите, както и за разширяването на партньорствата за дистрибуция в САЩ с включването на повечето основни оператори.

По-рано компанията имаше договор за изключителна дистрибуция с Verizon за предишните си модели, когато става дума за американския пазар, но сега компанията избира друг подход и подписва договори за дистрибуция на Pixel 3a с T-Mobile, Sprint, US Cellular и други партньори. Според Пичай този ход "значително диверсифицира продажбите ни в САЩ".

Този резултат допринася за увеличение от 40% в категорията "други приходи" на Google – категория, която включва приходи от Pixel, Nest, Play Store и облачни услуги - до 6,2 млрд. долара, в сравнение с 4,4 млрд. долара през второто тримесечие на 2018 година.

Финанси

Alphabet отчете 38,9 милиарда долара общи приходи през второто тримесечие на 2019 г., което е увеличение от 19% на годишна база. Приходите от основния рекламен бизнес на Google съставляват по-голямата част от тази сума, достигайки 32,6 млрд. долара, в сравнение с 28,09 млрд. долара през второто тримесечие на 2018 година.

Печалбата от 9,9 млрд. долара се е увеличила значително в сравнение с 3,2 млрд. долара, които компанията отчете в рамките на предходното тримесечие, когато Google трябваше да плати глоба от 5 млрд. долара, наложена от регулаторните органи на ЕС.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X