Бизнес

Boeing обяви най-голямата си загуба на тримесечна база в историята

Иван Гайдаров

В сряда, от Boeing обявиха, че е възможно да прекратят производството на модела 737 Max, тъй като компанията е отбелязала най-голямата загуба на тримесечна база след два фатални инцидента с този самолет в в рамките на периода.

Q2 2019, което приключи в края на юни, компанията регистрира загуба от 2,9 млрд. долара при печалба от 2,2 млрд. долара за същия период на миналата година. Продажбите на самолетния производител са паднали с 35% и достигат 15,8 млрд. долара. Това принуди главния изпълнителен директор на компанията, Денис Мюленбург, да заяви, че производството на 737 Max може да се забави или напълно да се прекрати, ако регулаторите не вдигнат временната забрана за неговото използване.

737 Max е най-продаваният самолет на Boeing, докато моделът не беше приземен в глобален мащаб през март след последователни катастрофи в Индонезия и Етиопия. През януари ръководителите на Boeing заявиха, че Max е най-бързо продаваният самолет в историята и компанията очаква да достави между 895 и 905 самолета тази година.

Сега обаче този модел на Boeing може да се превърне и в най-скъпо струващия самолет в историята на компанията, според която той трябва да бъде отново в полет до края на годината. Според Wall Street Journal и представители на индустрията обаче е по-вероятно това да се случи през януари 2020 г. Не са изключени и допълнителни закъснения.

Въпреки всичко, Boeing все още произвежда по 42 от своите 737 Max месечно и планира да повиши тази бройка до 57 през следващата година. "Може да се наложи да обмислим възможността за по-нататъшно намаляване на цените или други опции, включително временно спиране на производството", коментира Мюленбург, като добавя, че тези варианти ще бъдат на дневен ред, ако проблемите със 737 Max продължат.

Миналата седмица от Boeing обявиха също така, че ще трябва да платят глоба от 5,6 млрд. долара под формата на компенсации за клиентите си. Компанията също така очаква разходите за производство на 737 да се повишат с 2,7 млрд. долара. Самолетният производител ще създаде и фонд от 100 млн. долара, за да компенсира семействата и общностите, засегнати от катастрофите.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X