Бизнес

Microsoft ще плати 25 млн. долара заради обвинения за подкупване на унгарските власти

Мария Динкова

Microsoft е разследван в САЩ заради предполагаеми престъпления в чужбина, пише Engadget. Компанията се е съгласила да плати 25 млн. долара за споразумение с Департамента по правосъдието и Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC) на САЩ във връзка с обвинения, че унгарският й филиал е нарушил Закона срещу корупционните практики в чужбина. Предполага се, че подразделението на технологичния гигант е намалило цените за препродавачите и дистрибуторите между 2013 и 2015. След това то е използвало маржа на печалбата, за да финансира подкупи за държавни служители и за да сключи доходоносни сделки за софтуер.

Освен това Комисията по ценните книжа и фондовите борси е установила, че и филиалите на Microsoft в Саудитска Арабия и Тайланд са предлагали "неуместни пътувания и подаръци" (т.е. още подкупи). Турското подразделение пък е осигурило "значителни отстъпки" на трети страни, без да предлага конкретна услуга, въпреки че в случая американските власти не са повдигнали обвинения за корупция.

В обръщение до персонала, президентът на Microsoft Брад Смит отбелязва, че компанията е уволнила злоупотребителите служители преди три години и е прекъснала отношенията с четирите компании преподавачи. След това Microsoft е подобрила своите антикорупионни усилия, включително прозрачността за отстъпките в публичния сектор. В допълнение в момента вече технологичният гигант използва и изкуствен интелект, за да се откриват потенциални незаконни продажби.

Не на последно място американската корпорация е трябвало и да се бори – тя се е сблъскала със съдебни искове от разстроените прекупувачи, които са изгубили бизнеса си. В крайна сметка Microsoft е надделял и от компанията подчертават, че е било важно "да се прекъснат всички връзки" с всяка фирма, участвала в подобни сделки.

Не за първи път обаче се случва голяма американска технологична компания да бъде заподозряна в даване на подкупи е Европа. Служители на HP бяха обвинени през 2012 за подкупване на руски държавни служители за сключване на сделки.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X