Бизнес

Финансовите министри от Г7 попариха плановете на Facebook за дигитална валута

Мария Динкова

Facebook не може да пусне криптовалутата Libra, ако преди това не се разрешат някои сериозни регулаторни проблеми, изтъкнаха финансовите министри от Г7, пише Reuters.

Плановете на социалната мрежа за собствена дигитална валута бяха посрещнати с неодобрение от регулаторните органи, централните банкери и правителствата, които призоваха компанията да спазва правилата срещу пране на пари и да гарантира сигурността на транзакциите и потребителските данни.

Съществуват обаче по-големи притеснения, свързани с нарастващата власт на големите технологични корпорации, които все повече навлизат в области, отредени на правителствата, като емитирането на валути.

"Суверенитетът на държавите не може да бъде поставян под риск", коментира френският финансов министър Брюно Льо Мер. Той допълва, че всички участници в преговорите са били притеснени във връзка с наскоро обявената Libra и са се обединили около необходимостта от незабавни действия.

Германският му колега Олаф Шолц отбелязва, че плановете на Facebook "не изглеждат напълно обмислени" и подчертава, че има нясноти по отношение на сигурността на данните. "Убеден съм, че трябва да действаме бързо и че (Libra) не може да продължава без всички регулаторни и правни въпроси да бъдат разрешени", категоричен в Шолц.

Франция, която тази година оглавява Г7, поиска от Беноа Кьоре, който е член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка, да създаде създаде работна група, която да разглежда въпросите за криптовалутите като Libra.

Според централните банкери, ако Facebook иска да взима депозити, то тя трябва да има банков лиценз или с други думи тя ще попадне под строгите регулации в индустрията. Също така някои от експертите уточняват, че не може да се разреши на потребителите да правят анонимни транзакции, тъй като правилата във финансовия сектор изискват компаниите да разполагат с основна информация за своите клиенти.

Япония: Нужен е глобален консенсус
Управителят на Японската централна банка Харухико Курода смята, че работната група на Г7 вероятно ще се развие с времето в структура, която включва по-широк кръг от регулаторни органи поради значението, което Libra може да има върху глобалната икономика.

"Ако Libra ще се използва глобално, страните трябва да координират своя отговор. Това не е въпрос, който може да се обсъжда само между централните банки на Г7", обяснява Курода.

Финансовите министри от Г7 също така са притеснени и за това какъв е най-добрият начин за данъчно облагане на технологичните компании, като Франция иска да се възползва от срещата, за да получи подкрепа за минимално корпоративно облагане.

"Ако ние не постигнем съгласие на ниво Г7 относно основните принципи за облагането на дигиталните компании днес или утре, то честно казано ще бъде много трудно това да се случи сред 129-те държави в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие", подчертава Льо Мер.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X