Бизнес

Финансовите министри от Г7 търсят начини да ограничат технологичните гиганти

Мария Динкова

По време на срещата си в сряда финансовите министри на държавите от Г7 ще търсят начини да ограничат нарастващата власт на големите дигитални компании, въпреки своите разногласия как технологичните гиганти да бъдат обложени с данъци, пише Reuters.

Франция иска да използва своето председателство на двудневната среща в градчето Шантили, разположено северно от Париж, за да получи подкрепа за гарантирането на минимални корпоративни данъци.

Правителствата на държавите от Г7 са притеснени, че остарелите международни правила за данъчно облагане вече са достигнали своя лимит с появата на гиганти като Facebook и Apple, които постигат печалби в държави с ниски данъци, независимо от източника на приходите си.

Въпросът стана още по-актуален през последните дни, след като Париж пренебрегна предупрежденията на американския президент Доналд Тръмп и миналата седмица прие закон за облагането с данъци на приходите на големите дигитални компании във Франция. Въпреки че по-рано държавният глава на САЩ заплаши да започне разследване, което може да доведе до въвеждането на търговски мита.

"Франция е суверенна държава и ще продължава разбира се да взима решения като такава по всички данъчни въпроси", коментира френският министър на финансите Брюно льо Мер.

"Така че нека да работим по време на срещата на Г7... по този ключов въпрос за дигиталното облагане, тъй като това според нас е най-добрият начин да разрешим въпроса", допълва Льо Мер.

Независимо от този двустранен спор, Франция и САЩ подкрепят минималното облагане във връзка с усилията на 139 държави за преразглеждането на международните данъчни правила.

Макар че едно споразумение сред държавите от Г7 ще осигури по-широка подкрепа сред страните, е малко вероятно то да бъде постигнато, тъй като Великобритания и Канада имат своите резерви, коментира източник от френското Министерство на финансите.

Финансовите министри и централните банкери на срещата обаче би трябвало да постигнат по-лесно съгласие по въпросите за дигиталните валути.

Наскоро обявените планове на Facebook да пусне своя криптовалута определено не срещна подкрепа сред регулаторните органи, централните банки и правителствата, настояващи компанията да уважава правилата срещу пране на пари и да гарантира сигурността на транзакциите и потребителските данни.

Съществуват обаче по-големи притеснения за нарастващата власт на големите технологични корпорации, които все повече навлизат в области, отредени на правителствата, като емитирането на валути.

"Тези технологични гиганти се превръщат в частни държави – държави, над които гражданите нямат никакъв контрол и в които демокрацията няма място. Не можем да позволим на компаниите, които служат на частни интереси, да придобият всички характеристики на суверенните държави. Трябва да действаме", подчертава френският министър.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X