Бизнес

Ръстът на Китай падна до близо 30-годишно дъно

Иван Гайдаров

Икономическият растеж на Китай се срина до най-ниското си ниво от близо три десетилетия, след като втората по големина икономика в света вече усеща сериозно последиците от продължителната търговска война със САЩ.

Брутният вътрешен продукт на страната нарасна с 6,2% през тримесечието, приключило през юни, като това е най-бавният тримесечен темп от 1992 г. насам. През предходното тримесечие ръстът е бил 6,4%, сочат правителствени данни, публикувани в понеделник. Като добавка, от Националното статистическо бюро на страната са категорични, че през втората половина на годината тази тенденция ще се задържи.

"Китайската икономика все още е в сложна и тежка ситуация. Глобалният растеж се забави и външната несигурност нараства", заявяват още от институцията.

Въпреки че наскоро Пекин и Вашингтон се споразумяха за временно примирие, анализаторите продължават да смятат, че все още има прекалено много въпросителни около постигането на евентуално финално споразумение.

"Несигурността, предизвикана от американско-китайската търговска война, беше важен фактор и ние смятаме, че тази ситуация ще продължи", коментира пред CNN Business Том Рафърти, главен икономист за Китай в The Economist Intelligence Unit, като добавя, че бизнесът остава скептичен, че двете страни ще постигнат по-широко търговско споразумение. Според него напрежението в търговията може отново да ескалира.

Анализаторите очакват също така Пекин да предприеме мерки за стимулиране на икономиката, включително евентуално намаляване на лихвения процент от централната банка на страната - Народна банка на Китай. Федералният резерв на САЩ също сигнализира, че може да понижи лихвените проценти.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X