Бизнес

Samsung очаква над 50% спад в оперативната печалба на годишна база

Иван Гайдаров

Samsung Electronics очаква оперативната печалба на компанията за второто тримесечие на 2019 г. да бъде наполовина спрямо същия период на предходната година - спад с 56% като достига до 6,5 трлн. вона (5,56 млрд. долара). Това става ясно от насоки, изпратени до инвеститорите на компанията днес. В тях се предвижда приходите да се понижат с около 4%, достигайки 56 трлн. вона (47.89 млрд. долара).

Това ще бъде и най-ниската печалба на Samsung от третото тримесечие на 2016 г., когато компанията стана жертва на провала на Galaxy Note 7, насам. Samsung не обясняват в детайли защо се стига до тази ситуация, но според анализаторите това може да се дължи на проблемите на Huawei, които се отразяват сериозно на на бизнеса с чипове на южнокорейската компания, който е едно от основните ѝ пера. От друга страна, проблемите на китайския технологичен гигант би трябвало да отворят нови възможности пред Samsung на пазара на мобилни устройства.

Отново според анализаторите, ситуацията за Samsung можеше да бъде още по-комплексирана, ако компанията не се беше възползвала от промените на пазара и не бе засили своята дивизия за дисплеи, която бележи ръст на приходи и печалба. Важен момент тук е, че американският технологичен гигант Apple е възстановил на южнокорейския си доставчик на OLED екрани около 684 млн. долара забавени плащания.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X