Бизнес

Технологични гиганти изнасят производството си от Китай

Иван Гайдаров

Продължаващият търговски конфликт между Вашингтон и Пекин кара големите технологични компании да планират изнасяне на производството си от Китай. Въпреки че между двете държави беше постигнато известно примирие, а Съединените щати позволиха на Huawei отново да прави бизнес с американски доставчици, технологичните гиганти все още са загрижени за нарастващата несигурност.

Nikkei съобщава, че HP, Dell, Microsoft, Google, Amazon, Sony и Nintendo планират да преместят части от производството на хардуер от Китай в други страни от Югоизточна Азия.

HP планира да премести около 20%-30% от продукцията си от Китай и да създаде нова верига за доставки в Тайланд или Тайван до края на тримесечието. Dell пък вече стартира пилотен цикъл на производство на преносими компютри в Тайван, Виетнам и Филипините, като компанията планира да премести около 30% от продукцията си от Китай. Amazon и Nintendo търсят да преместят части от производството на своите продукти като Echo speaker, Kindle и Nintendo Switch към Виетнам, а
Microsoft разглежда и Тайланд и Индонезия като алтернативи. Lenovo, Acer и Asus също оценяват възможностите за преместване на части от своето производство от Китай

След налагането на мита от 25% върху вноса от Китай в Съединените щати, и в двете икономики се появи много несигурност, която кара бизнеса да променя стратегиите си. Нарастващата заплаха от допълнителни мита пък подтикна американските технологични компании да гледат на други държави от региона като алтернативи на Китай. Apple и Foxconn вече започват масово производство на iPhone в страни като Индия.

Неотдавнашното примирие очевидно дава надежди за нормализация на ситуацията, но това не изключва по никакъв начин възможността за бъдещи конфликти между двете страни. По този начин американския технологичен бизнес се опитва да си осигури безоблъчно бъдеще. Подобни ходове обаче могат да се окажат сериозен удар за икономиката на Китай, която разчита в голяма степен на производството на мобилни устройства и компютри.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X