Бизнес

Broadcom придобива производителя на софтуер за сигурност Symantec?

Иван Гайдаров

Broadcom е насочилa вниманието си към придобиването на добре познато име в сферата на разработката на софтуер за киберсигурност, като пореден ход за промяна на бизнес стратегията си, след като преди години администрацията на Тръмп не ѝ позволи да придобие свой конкурент на пазара на чипове заради притеснения, свързани с националната сигурност.

Гигантът в производството на полупроводници е в напреднали разговори за закупуване на Symantec – един от най-известните производители на антивирусен софтуер и други продукти за сигурност, съобщава The New York Times, позовавайки се на вътрешна информация от компанията. Към момента се знае единствено, че производителят на антивирусни решения ще бъде оценен на над 15 млрд. долара. Очаква се през следващите дни придобиването да бъде официално обявено, но преговорите все още не са стигнали до момент, в който сделката може да бъде смятана за сигурна. От Symantec все още отказват да коментира, същата е позицията и на Broadcom, но информацията е потвърдена и от Bloomberg News.

Ако бъде постигнато споразумение, то ще подчертае рязката промяна в политиката на Broadcom, след като миналата година не успя дори с оферта 117 млрд. долара е изкупи Qualcomm - най-големият производител на мобилни чипове в света. Тогава администрацията на Тръмп спря сделката с мотив, че по този начин страната ще отстъпи лидерската си позиция на пазара на чипове и ще позволи на Китай да стана водеща сила в изграждането на безжични мрежи от ново поколение.

Оттогава насам Broadcom насочва вниманието си към придобиването на софтуерни компании. Миналата година гигантът закупи CA Technologies, производител на корпоративен софтуер, за близо 19 млрд. долара. Впоследствие главният финансов директор, Том Краузе, пък бе категоричен, че компанията ще се съсредоточи върху закупуването на разработчици и производители на т.нар. инфраструктурен софтуер, който да управлява бекенд операциите на бизнеса.

Broadcom, управляван от главния си изпълнителен директор Хок Тан, който има особен афинитет към придобиванията, първоначално е основана в Сингапур, където е ситуирана и през голяма част от историята си. Преди да направи агресивната си оферта за Qualcomm обаче, компанията мести своята централа в Сан Хосе.

Хок Тан често коментира, че обича да купува вече зрели компании с големи, укрепени франчайзи, които генерират стабилни парични потоци. Впоследствие неговата стратегия е да орязва по-малко печелившите сегменти и да залага на високопрофилните направления. Този подход всъщност ясно се вижда през 2015 г., когато компанията на Тан – Avago – изкупува Broadcom за 37 млрд. долара и приема името ѝ.

Symantec пък е основана през 1982 г. и е базирана в Силиконовата долина. Компанията разполага с широка гама от продукти за защита на корпоративни компютърни мрежи. Нейните скорошни придобивания включват сделка за 2,3 млрд. долара през 2016 г., в която закупува LifeLock, стартъп, специализиращ в защитата на потребителите от кражба на самоличност.

Най-известният бизнес на Symantec през годините обаче е софтуера за борба с компютърните вируси, който се продава под името на известния програмист Питър Нортън. След успеха на платформата Norton, организацията навлиза и в други сегменти на пазара на корпоративен софтуер, включително закупувайки Veritas Software за 13,5 млрд. долара през 2005 година.

Важен момент също така е, че Symantec са разследвани от Комисията за ценни книжа и борси на САЩ заради своите одиторски практики.

Иначе компанията е изправена пред жестоката конкуренция както от страна на големи играчи като Cisco, така и от тази на бързо развиващи се стартъпи като Palo Alto Networks.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X