Бизнес

Косвените щети от търговската агресия на Тръмп

Владимир Владков

Президентът Доналд Тръмп може и да е възстановил приятелството си с китайския президент Си Джинпин, но неговите усилия да убие бизнеса на Huawei доведе до приятелски огън, който удари редица компании в страни, съюзници на САЩ.

Това е нежелана, но неизбежна последица от атакуването на компания или страна със санкции и тарифи, версията на САЩ за икономична "мръсна бомба". Заради сложния и широкоразпространен характер на днешните глобални вериги за доставки, тя ще нанесе щети на невинни играчи. Тръмп вероятно не се интересува от това, стига да постигне целите си, но тук ще разгледаме непрекия приятелски огън.

Nikkei Asian Review наскоро разглоби най-новия смартфон на Huawei - P30, като изброява отделните компоненти на устройството и дава оценка на разходите. Япония доставя най-голям дял от компонентите в смартфона, т.е. 53,2%, или 869 части, докато САЩ доставя само 0,9% от компонентите. Делът на Южна Корея е 34,4%. Интересното е, че разходите показват малко по-различна история.

Финансовата данни на Huawei посочват интересно разделение. Според оценките, производството на P30 е 363,83 долара, като 38,1% от разходите остават за китайските доставчици. 15-те части, доставени от американските фирми, възлизат на $59,36 в едно устройство, като Micron Technology получава $40,96 за своя чипсет DRAM. Японските доставчици печелят по $83,71 от всяко произведено устройство, $28 долара са за Южна Корея, а $28,85 - за Тайван.

За да оцените приятелския огън, трябва да се изчисли прякото и непрякото въздействие на действията на Тръмп. Директното въздействие се измерва лесно. Като забрани на американските компании да работят с Huawei, лесно може да се види финансовата вреда от загуба на този голям клиент. Ако преминем на следващ етап, се вижда непрякото въздействие. Атаката срещу Huawei води до по-малко продадени устройства, така че всеки доставчик получава по-малко пари.

В следващата таблица са показани вредите за компаниите от санкциите на Тръмп:
КомпанияСтранаДоставян компонентЦена
Micron TechnologyСАЩDRAM$40.96
SamsungЮжна КореяNAND флаш памет$28.16
SonyЯпонияЗадна камера$15.15
SonyЯпонияПредна камера$12.16
Skyworks SolutionsСАЩкомуникационен чип$8
SonyЯпонияЗадна камера$7.6
QorvoСАЩкомуникационен чип$3
Alps Electric and Alps AlpineЯпонияСензорен панел$3
CorningСАЩСтъклено покритие$2.7
По оценки на Nikkei Asian Review

Трябва да се отбележи, че агресията към Huawei временно е прекратена. На срещата на върха на Г-20 през уикенда САЩ и Китай направиха положителни изявления за връщането към масата на търговските преговори, въпреки че това би означавало, че Тръмп ще трябва да спре кампанията си срещу Huawei. Доставчиците на фирмата ще бъдат облекчени, но трябва да се запитаме дали вече не са нанесени щети на бизнеса със смартфони.

Точно както телеком искат сигурност за мрежовото оборудване, така и потребителите ще искат уверения, че устройствата ще продължат да работят през целия живот на продукта. Тъй като Google е американска фирма и следователно трябва да следи кой присъства в забранителния списък Entity, потребителите не са толкова склонни да купуват Huawei устройство, тъй като нямат гаранция, че Android ще работи толкова ефективно и сигурно, колкото би трябвало.

Изявленията на двамата лидери са добри, но като се има предвид, че мнението на Тръмп се променя твърде често, как може някой да гарантира ефективността на операционната система Android по време на целия живот на устройството? Има и други фактори, които трябва да се вземат под внимание, например собствената операционна система на Huawei, но това е неизвестен фактор и потребителите рядко се доверяват на неизвестното.

Точно затова специалистите смятат, че щетата вече е нанесена – изискват се много усилия, за да спечелиш доверието на клиентите, а много малко – за да го загубиш. Huawei с години изграждаше име на пазара на смартфони, но поставянето й в забранителния списък я върна в "първи клас". Според някои слухове компанията се готви за 40 до 60 на сто спад на доставките за останалата част от 2019 г. и не е ясно колко бързо ще успее да завоюва отново клиентите.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X