Бизнес

Американски компании заобикалят забраната за износ към Huawei

Владимир Владков

Американски технологични компании, включително Qualcomm и Intel, са открили начини да заобикалят експортната забрана, наложена от правителството на Huawei и продължават да правят бизнес с подложения на кръстосан огън китайски доставчик.

Според в. Wall Street Journal (WSJ) поне 3 щатски технологични компании, а именно Micron Technology, Qualcomm и Intel са възстановили доставките на някои продукти за Huawei, но без да нарушават американските регулации. Сред останалите са ON Semiconductor, които също търсят как да продължат бизнеса си.

Micron е възстановила някои доставки от вторник, а Qualcomm вече доставя някои РЧ компоненти, макар че нейните широколентови чипове остават под забрана. Intel също е започнала отново доставки на някои свои продукти, посочват източниците на изданието.

Вестникът заяви, още че Huawei е похарчила $11 милиарда за американски технологии само през 2018 г., но от май компанията е "черния търговски списък" на търговското министерство. С този ход бе забранено на американски компании да продават оборудване и услуги на Huawei.

Базираната в САЩ Broadcom каза по-рано този месец, че ще понесе загуби в размер на поне $2 милиарда заради забраната на Huawei. Признанието на Broadcom подсказва, че и други компании ще се сблъскат със същите трудности и ще трябва да преразгледат финансовите и планове, ако прекъснатите бизнес отношения с Huawei се запазят по-дълго време.

Затова не е изненада, че някои фирми търсят начини да изпълнят договорите си с китайския гигант. Черният търговски списък означава, че износът от САЩ към Huawei е забранен, но в. WSJ отбелязва, че правилата не забраняват доставките на компоненти и оборудване, произведено в други страни. Това важи за продукти, в които има под 25 на сто материали с произход САЩ.

Друг начин за компаниите е да класифицират продуктите като "непроизведени в САЩ", което също ги изключва от правилата на търговското министерство.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X