Бизнес

Apple потвърди придобиването на стартъпа за автономни автомобили Drive.ai

Мария Динкова

От Apple потвърдиха, че са придобили стартъпа за автономни автомобили Drive.ai, и вече са наели редица специалисти от компанията, пише 9to5Mac.

По-рано Drive.ai обяви, че в края на тази седмица ще прекрати дейността си. В същото време обаче от компанията уточниха, че ситуацията може да се промени – което породи и слуховете за за вероятното придобиване от Apple.

"Drive.ai планира да затвори своя офис в Маунтин Вю до петък. Съкращенията включват главния изпълнителен директор и директорите по финансови въпроси и роботика", отбелязва представите на компанията в писмо, изпратено на 12 юни до Департамента за развитие на човешките ресурси в Калифорния. В изявлението се допълва, че ситуацията на компанията може да се промени "поради бъдещи събития, които са извън контрола или настоящото знание на Drive.ai".

Към момента от Apple са наели петима софтуерни и хардуерни инженери от стартъпа. Според профилите на служителите в LinedIn четирима от тях работят по "специални проекти" в Apple, включително данни, системи и софтуерно инженерство.

За първи път технологичният гигант проявява интерес да купи Drive.ai още преди три години. Стартъпът беше уникален в сферата на автономните превозни средства, тъй като се фокусираше върху създаването на комплекти, които могат да превърнат обикновена кола в автономна. Само преди две година Drive.ai беше оценен на 200 млн. долара и планираше партньорство с компании като Lyft.

По-рано тази година екипът на Apple за автономните автомобили също беше трансформиран. Компанията уволни над 200 служители от своя Project Titan заради преструктуриране. От друга страна обаче Дъг Филд се върна в проекта миналата година, след кратък престой в Tesla, а Боб Мансфилд се върна след пренсиониране през 2016, за да ръководи проекта.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X